Νέο φάρμακο του καρκίνου του προστάτη καθυστερεί τη χημειοθεραπεία

Άδεια για να χορηγείται νωρίτερα στους άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη , πήρε το φάρμακο ενζαλουταμίδη, καθυστερώντας έτσι την ανάγκη για χημειοθεραπεία.

Η ενζαλουταμίδη χορηγείται σήμερα σε άτομα που έχουν σταματήσει να ανταποκρίνονται σε ορμονικές θεραπείες ή την χημειοθεραπεία και φαίνεται να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους τουλάχιστον για πέντε μήνες.

Αλλά τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι όταν δίνεται νωρίτερα στην πορεία της νόσου, το φάρμακο μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για χημειοθεραπεία και τις οδυνηρές παρενέργειες της για 17 μήνες. Επίσης φαίνεται ότι μειώνει την εξέλιξη της νόσου και τον κίνδυνο θανάτου από την νόσο κατά ¾.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι το νέο φάρμακο θα βοηθήσει στη μετάβαση του καρκίνου του προστάτη από μια θανατηφόρα ασθένεια σε μια χρόνια ασθένεια με το συνδυασμό νέων και παλιών παραγόντων μαζί για μεγαλύτερη επιβίωση.

Περίπου 10.500 Βρετανοί άνδρες πάσχουν από προχωρημένο καρκίνο του προστάτη που έχει γίνει ανθεκτικός σε πρότυπες ορμονικές θεραπείες, εκ των οποίων περίπου 6.000 θα μπορούσαν να επιλέξουν μια προ-χημειοθεραπεία με ενζαλουταμίδη.

«Τα προ-χημειοθεραπείας δεδομένα είναι πολύ καλά και η σημερινή έγκριση για τη χορήγηση νέας άδειας είναι μια απολύτως αναγκαία εξέλιξη για τον καρκίνο του προστάτη», τόνισε η Δρ. Άλισον Μπριστλ , κλινική ογκολόγος στο Preston Βασιλικό Νοσοκομείο.

«Η ενζαλουταμίδη είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό φάρμακο που γνωρίζουμε ότι μπορεί να δώσει στους ανθρώπους με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη τον επιπλέον ποιοτικό χρόνο ζωής που χρειάζονται», προσέθεσε.

Η έγκριση χορήγησης του νέου φαρμάκου πριν από την χημειοθεραπεία, σημαίνει ότι τελικά μπορεί στο άμεσο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ευρέως από το σύστημα Υγείας.