Η παχυσαρκία κόβει ως και 19 χρόνια ζωής

Η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου κατά οκτώ χρόνια και έως 19 χρόνια τη διάρκεια της ζωής με καλή υγεία, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο ηλεκτρονικού υπολογιστή για να υπολογίσουν τις συνέπειες των περιττών κιλών στην υγεία. Από τους υπολογισμούς τους διαπίστωσαν ότι ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να στερήσουν σε ένα παχύσαρκο άτομο μέχρι και 19 χρόνια υγιούς ζωής.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση "The Lancet Diabetes and Endocrinology", οι υπέρβαροι άνθρωποι μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν έως 3 χρόνια λιγότερο από το αναμενόμενο. Οι πολύ παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν προσδόκιμο επιβιώσεως έως 8 χρόνια μικρότερο από το αναμενόμενο. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Ένα υγιές φυσιολογικό βάρος κυμαίνεται μεταξύ 18,5 έως 24,99. Από 25 έως 29,99 δείχνουν ότι το άτομο είναι υπέρβαρο, από 30 έως 34,99 σημαίνουν πρώτου βαθμού παχυσαρκία, από 35 και πάνω ορίζεται πλέον το άτομο ότι πάσχει από νοσογόνο παχυσαρκία.

"Η μελέτη έδειξε ότι η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Αυτό, κατά μέσο όρο, μειώνει δραματικά το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου και τα υγιή χρόνια ζωής του", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Στίβεν Γκρόβερ από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.

"Όσο περισσότερο ένα άτομο ζυγίζει και όσο νεότερο είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση των περιττών κιλών στην υγεία του, καθώς έχει πολλά χρόνια μπροστά του, κατά τα οποία οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή του", προσέθεσε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία σε μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες των ΗΠΑ, στις οποίες είχαν συμμετάσχει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ηλικίας 20 έως 79 ετών, που απαντούσαν σε ερωτήσεις και υποβάλλονταν σε εξετάσεις.