Ένα μεγάλο ποτήρι κρασί εξίσου επιβλαβές με τρία σφηνάκια βότκα

Το αλκοόλ χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, ακόμα και ένα ποτήρι κρασί είναι εξίσου επιβλαβές με τρία σφηνάκια βότκα. 
 
Ο Ντάνκαν Σέλμπι, επικεφαλής της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, είπε ότι θάνατοι από το αλκοόλ και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτό, έχουν εκτοξευθεί κατά 500% από τη δεκαετία του εβδομήντα , με αποτέλεσμα το αλκοόλ να έχει γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος δολοφόνος των ατόμων σε ηλικία εργασίας στη Μ. Βρετανία. Ο κ. Σέλμπι τόνισε ότι όσοι καταναλώνουν ένα ποτήρι κρασί στο τέλος μια κουραστικής μέρας, δεν έχουν ιδέα πόσο πίνουν στην πραγματικότητα, καθώς το μέγεθος των ποτηριών έχει αυξηθεί σημαντικά.
 
Την περασμένη εβδομάδα η επιθεώρηση Lancet, δήλωσε ότι η Βρετανία μετατρέπεται σε πρωτεύουσα της Ευρώπης όσον αφορά τις νόσους που σχετίζονται με το αλκοόλ και οι παθολόγοι θα πρέπει να ζητούν μια εξέταση στο συκώτι στο πλαίσιο του τσεκάπ. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Σέλμπι, η ηπατική νόσος μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό , αλλά έχει εξελιχθεί σε «σιωπηλό δολοφόνο» με το 75% των ατόμων με κίρρωση του ήπατος να έχουν διαγνωστεί αφού έφτασαν στο νοσοκομείο. 
«Η ηπατική νόσος σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προληφθεί, καθώς το αλκοόλ είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου- για παράδειγμα, ένα μεγάλο ποτήρι κρασί ισοδυναμεί σε περιεκτικότητα αλκοόλ με τρία σφηνάκια βότκα, οπότε είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους να πιουν ένα ποτήρι κρασί και να μην καταλάβουν την ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωσαν», τόνισαν οι ερευνητές.