Το παθητικό κάπνισμα παχαίνει!

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, πέρα από τις βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία, μπορεί να είναι επιζήμια και για ..τον δείκτη της ζυγαριάς μας. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα τα αθώα “θύματα” του παθητικού καπνίσματος είναι το πιο πιθανό να πάρουν παραπανίσιο βάρος.

«Για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ένα σπίτι με έναν καπνιστή, ιδιαίτερα τα παιδιά, η αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών ή μεταβολικών προβλημάτων είναι τεράστια,» είπε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Μπέντζαμιν Μπάικαμ του Πανεπιστημίου Brigham Young στη Γιούτα.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι τοξικές και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ εκτίθεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα σε παθητικό κάπνισμα και περίπου το 20% των μικρών παιδιών ζουν με κάποιον που καπνίζει στο σπίτι. Σύμφωνα με την έρευνα, το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει πάνω από 12.000 άτομα κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τον μηχανισμό με τον οποίο οι καπνιστές γίνονται πιο ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, εξέθεσαν ποντίκια σε παθητικό κάπνισμα και ανέλυσαν την εξέλιξη του μεταβολισμού τους. Όταν έγινε έρευνα σε κυτταρικό επίπεδο, βρήκαν ότι ο καπνός προκάλεσε ένα μικρό αριθμό λιπιδίων και άλλαξε τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα. Αυτό προκάλεσε διαταραχή στην κανονική λειτουργία των κυττάρων και ανέστειλε την ικανότητα τους να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη.

«Όταν κάποιος γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη, το σώμα του χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη. Και κάθε φορά που αυξάνονται τα επίπεδα ινσουλίνης το σώμα συσσωρεύει περισσότερο λίπος», ανέφερε ο Δρ. Μπάικαμ.