Η άνοια η κυριότερη αιτία θανάτου των γυναικών

Η άνοια είναι τώρα η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών - στοιχίζοντας σχεδόν 32.000 ζωές ετησίως.

Τα ποσοστά θανάτων από την άνοια αυξήθηκαν στις γυναίκες από 11,5% το 2012 στο 12,2% το 2013. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αριθμοί προκύπτουν εν μέρει από την καλύτερη γνώση της νόσου και την προθυμία των γιατρών να το εγγράψουν στα πιστοποιητικά θανάτου. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει τα ποσοστά στη διάγνωση και την αντιμετώπιση του στίγματος που περιβάλλει την άνοια μπορεί επίσης να έχουν αυξήσει τους αριθμούς αυτούς.

Η στεφανιαία νόσος παραμένει η κύρια αιτία θανάτου σε άνδρες - αντιπροσωπεύοντας ένα στους έξι θανάτους. Σχεδόν 38.000 άνθρωποι πέθαναν από οξείες καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών το περασμένο έτος, ενώ 31.850 γυναίκες πέθαναν από άνοια. Έχει υπάρξει μια δραματική αλλαγή στις αιτίες θανάτου από το 2003 με τα εμφράγματα ως αιτίες θανάτου, να πέφτουν κατακόρυφα στο σύνολο, από 22% στο 16% στους άνδρες και από 15% στο 10% στις γυναίκες.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η άνοια τριπλασιάστηκε ως αιτία των θανάτων των ανδρών - από το 2% σε 6%- και υπερδιπλασιάστηκε στις γυναίκες, από το 5% στο 12%. Η άνοια ξεπέρασε τις καρδιακές παθήσεις ως η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες για πρώτη φορά το 2012.

«Για πάρα πολύ καιρό η άνοια θεωρείτο από πολλούς κλινικούς γιατρούς ως ένα φυσικό μέρος της γήρανσης του πληθυσμού και, ως εκ τούτου, είχαν αποτύχει να την καταγράψουν ως αιτία θανάτου. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την άνοια έχει αρχίσει να το καταπολεμά αυτό, και τα στοιχεία αυτά είναι πιθανό να είναι ένα προϊόν αυτή της αύξησης», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Τώρα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην άνοια –την μεγαλύτερη πρόκληση για την υγεία μας - και να επενδύσουμε στην έρευνα που θα οδηγήσει στην καλύτερη πρόληψη και θεραπεία της πάθησης», προσέθεσαν.