Τεστ στα μάτια θα προβλέπει το Αλτσχάιμερ

Ένα τεστ στα μάτια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει τα πρώιμα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Ένα τριετές έργο διερευνά κατά πόσον τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου μπορούν να ανιχνευθούν με τη χρήση ειδικού λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών , μέσω της ανάλυσης υψηλής ευκρίνειας εικόνων του ματιού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεταβολές στα πρότυπα των οφθαλμικών φλεβών και των αρτηριών μπορεί να συνδέονται με άλλες νόσους όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιαγγειακή νόσος.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Νταντί ανέπτυξε ένα λογισμικό - γνωστό ως «βαμπίρ» - σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Αν μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια κάποιου χρησιμοποιώντας ένα φθηνό μηχάνημα και να ανακαλύψουμε κάτι που μπορεί να υποδηλώνουν κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, τότε αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον επίτευγμα», τόνισαν οι ερευνητές, οι οποίες συνέκριναν μετρήσεις από χιλιάδες εικόνες ματιών , από τα αρχεία των ασθενών στο Νοσοκομείο Νταντί για να δουν αν επιβεβαιώνεται αυτή η συσχέτιση.

«Όταν κάποιες αλλαγές συμβαίνουν σε ορισμένα μέρη του σώματος, μπορούμε να δούμε τις διαφορές στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, π.χ. σε πλάτος, στο πάχος , διαφορές στην στρεβλότητα κλπ. Οι μετρήσεις αυτές μπορούν να δείξουν πολλά πράγματα αλλά για να ληφθούν με το χέρι, είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Εμάνουελ Τουκό.

«Το περιβάλλον εργασίας του λογισμικού «βαμπίρ» επιτρέπει στους ερευνητές να λάβουν αυτά τα μέτρα κατ 'επανάληψη, αξιόπιστα και αποτελεσματικά ακόμα και όταν εργάζονται με ένα μεγάλο αριθμό εικόνων», προσέθεσε.

«Αυτό το ερευνητικό έργο μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητές μας να ανιχνεύσουμε και να κατανοήσουμε την άνοια και πώς η ασθένεια εξελίσσεται», κατέληξε.