Το ζεστό τσάι μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στα δόντια

Τα γλυκά σνακ και η κατανάλωση πολλών χυμών φρούτων είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τη φθορά των δοντιών. Αλλά υπάρχουν και άλλες φαινομενικά αθώες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να βλάψουν τα δόντια μας. «Κάθε μέρα κάνουμε πράγματα ή είμαστε εκτεθειμένα σε καταστάσεις που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα δόντια μας," λέει ο Δρ Στέφαν Πίτ, από το Οδοντιατρικό Κέντρο του Κόλτσεστερ.

Πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα το χειμώνα, όπου η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτές οι επιφανειακές ρωγμές, που γίνονται δύσκολα ορατές στο γυμνό μάτι, προκαλούνται από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Τα δόντια είναι φτιαγμένα από ένα κιτρινωπό ογκώδες υλικό που ονομάζεται οδοντίνη, η οποία καλύπτεται με σμάλτο. Όταν ένα δόντι εκτίθεται σε μια ξαφνική μεταβολή της θερμοκρασίας, αυτό μπορεί να «ταράξει» το σμάλτο και να οδηγήσει σε μια ρωγμή. Συνήθως οι ρωγμές είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα, καθώς μπορεί να βάφονται με τον καφέ ή το κόκκινο κρασί. Ωστόσο, αν γίνουν βαθύτερες και φτάσουν στην οδοντίνη, αυτό μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία. Μια σοβαρή ρωγμή μπορεί επίσης να βλάψει τα νεύρα στο εσωτερικό του δοντιού, προκαλώντας λοίμωξη ή απόστημα.

«Αυτό θα συμβεί μόνο εάν εκτίθεστε συχνά σε ακραίες θερμοκρασίες, καθώς οι επιδράσεις είναι αθροιστικές», ανέφερε ο Δρ. Πιτ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να περιορίσετε την αλλαγή της θερμοκρασίας στα δόντια σας κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού φορώντας ένα μαντήλι πάνω από το στόμα σας, καθώς αυτό θα θερμάνει τον αέρα που αναπνέουμε. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να προκαλείται και όταν μασάτε τον πάγο, καθώς έτσι δημιουργείται μια ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές του σμάλτου.