Ακόμα και 2-3 παραπανίσια κιλά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση

Ακόμα και τα λίγα παραπανίσια κιλά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για υπέρταση, διαπίστωσε μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που «βάζουν» μόλις 2-3 κιλά , παρουσιάζουν αύξηση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Πολλοί άνθρωποι έχουν επίγνωση των συνεπειών για την υγεία τους όταν είναι σοβαρά υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αλλά οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο των ΗΠΑ ήθελαν να δουν τον αντίκτυπο της μικρής αύξησης του βάρους των 2 έως 5 κιλών.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Νάιμα Κοβάσιν δήλωσε ότι «για πρώτη φορά, δείξαμε ότι η αύξηση της πίεσης του αίματος σχετίζεται ειδικά με την αύξηση στο κοιλιακή σπλαχνικό λίπος, το οποίο είναι το λίπος στο εσωτερικό της κοιλιάς. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι υγιείς άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να κερδίσουν το βάρος στην περιοχή του στομάχου είναι επίσης πιο πιθανό να δουν την αρτηριακή τους πίεση να αυξάνεται."

Κατά την έναρξη της μελέτης που διήρκεσε οκτώ εβδομάδες,οι ερευνητές παρακολουθούσαν για 24 ώρες την πίεση 16 εθελοντών ηλικίας 18 έως 48 ετών. Οι ερευνητές τους τροφοδοτούσαν με επιπλέον 400 έως 1.200 θερμίδες κάθε μέρα , για να αυξήσουν το βάρος τους κατά περίπου πέντε τοις εκατό. Τα αποτελέσματά τους συγκρίθηκαν με 10 άτομα φυσιολογικού βάρους, που διατήρησαν το ίδιο βάρος κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν όσοι κέρδισαν βάρος είχαν αύξηση στην συστολική αρτηριακή πίεση, από το μέσο όρο που είναι στα 114 χιλιοστά Hg , στα 118 χιλιοστά Hg. Εκείνοι που «έβαλαν» περισσότερο βάρος μέσα στην κοιλιά, είχαν μεγαλύτερη αύξηση της πίεσης του αίματος. Ωστόσο, η αύξηση του σωματικού βάρους 2-5 κιλών δεν φάνηκε να επηρεάζει τη χοληστερόλη,την ινσουλίνη ή τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Ο Δρ. Κοβάσιν δήλωσε ότι περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να διεξαχθούν για να διαπιστωθεί αν τα αποτελέσματα είναι παρόμοια σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλες ομάδες.