Η αφαίρεση αμυγδαλών μειώνει τα συμπτώματα του άσθματος

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνουν ότι η αφαίρεση αμυγδαλών μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος - μια φλεγμονή των αεραγωγών που προκαλεί συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ διαπίστωσε μια «σαφή βελτίωση» των συμπτωμάτων άσθματος σε παιδιά που έχουν αφαιρέσει τις αμυγδαλές και τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις και βρέθηκε ότι ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν τα εισπνεόμενα φάρμακα τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Paediatric Research, συνέκρινε 66 ασθματικά παιδιά με 64 παιδιά χωρίς την νόσο, τα οποία όλα είχαν κάνει αφαίρεση αμυγδαλών. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι το 50% των παιδιών με άσθμα, τα οποία είχαν βγάλει τις αμυγδαλές τους είχαν μια εντυπωσιακή βελτίωση των συμπτωμάτων τους, και ένα 80% είχαν κάποια βελτίωση. «Δεν λέμε ότι αν έχετε άσθμα θα πρέπει να βγάλετε τις αμυγδαλές σας. Αλλά οι μελέτες μας δείχνουν ότι, σε ορισμένες ομάδες, η αφαίρεση των αμυγδαλών έχει μεγάλα οφέλη, και ειδικά στα παιδιά», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ντέιβιντ Καράς.

Πώς όμως η αφαίρεση των αμυγδαλών βοηθά στο άσθμα; Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι μερικοί άνθρωποι παράγουν υπερβολικές ποσότητες βακτηρίων, και η ανατομία τους , τους επιτρέπει να αποικίσουν περισσότερο από το συνηθισμένο στη μύτη, το λαιμό και τις αμυγδαλές. Ως αποτέλεσμα, οι άνω αεραγωγοί να υπερφορτώνονται και αυτή η περίσσεια βακτηρίων ταξιδεύει στους κατώτερους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, προκαλώντας μια αντίδραση που ερεθίζει τους αεραγωγούς. Η δεύτερη πιθανή αιτία είναι ότι ορισμένοι φλεγμονώδεις δείκτες που συνδέονται με το άσθμα, όπως οι πρωτεΐνες που ονομάζονται ιντερλευκίνες, φαίνεται να μειώνονται μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών, αν και οι γιατροί δεν έχουν ακόμα καταλάβει γιατί.