H μέση σας δείχνει αν θα εμφανίσετε διαβήτη

Οι άνθρωποι καλούνται να μετρήσουν την περίμετρο της μέσης τους με μία μεζούρα, για να δουν εάν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Αυτό συνιστά η εκτελεστική υπηρεσία Public Health England(PHE) που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, η οποία σε έκθεσή της προειδοποιεί ότι ο «διαβήτης της παχυσαρκίας» βρίσκεται εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει μια ομάδα ατόμων «πολύ υψηλού κινδύνου» για ανάπτυξη του διαβήτη, οι άντρες με περίμετρο μέσος πάνω από 102 εκατοστά του μέτρου και οι γυναίκες με περίμετρο μέσης πάνω από 88 εκατοστά.

Ο διαβήτης τύπου 2 έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα μέσης ηλικίας, καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα και οδηγεί σε 100 ακρωτηριασμούς ποδιών κάθε εβδομάδα στη Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με την έκθεση οι άντρες με περίμετρο μέσος πάνω από 102 εκατοστά του μέτρου έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους με λεπτή μέση, ενώ οι γυναίκες με περίμετρο 88 εκατοστά, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες .Η έκθεση προειδοποιεί επίσης τους άνδρες περίμετρο μέσης από 94-102 εκατοστά και τις γυναίκες με περίμετρο μέσης 80-88 εκατοστά, έχουν «υψηλό κίνδυνο» διαβήτη. Τον μικρότερο κίνδυνο διαβήτη διατρέχουν οι άνδρες με περίμετρο μέσης κάτω από 90 εκατοστά και οι γυναίκες με περίμετρο μέσης κάτω από 80.

Ωστόσο για να μετρήσει κάποιος σωστά την περίμετρο της μέσης του, δεν πρέπει να βασιστεί στη «μέση» του παντελονιού του, σπεύδει να επισημάνει η δρ Άλισον Τέντστοουν, επικεφαλής της ομάδας διατροφολόγων της PHE. «Η μέτρηση δεν πρέπει να γίνεται στο ύψος των γοφών,με την κοιλιά να κρέμεται από πάνω, όπως κάνουν πολλοί άντρες», τονίζει. «Πρέπει να γίνει με τη μεζούρα να σχηματίζει ίσιο κύκλο γύρω από τον ομφαλό».