Πιο ακριβής στην ανίχνευση του καρκίνου η 3D μαστογραφία

Μια πρωτοποριακή τρισδιάστατη απεικονιστική τεχνική ανιχνεύει περισσότερους καρκινικούς όγκους στον μαστό απ’ ό,τι η ψηφιακή μαστογραφία από μόνη της, σύμφωνα με μία νέα. Η τεχνική, η οποία χτίζει μια λεπτομερή, τρισδιάστατη εικόνα των ιστών του μαστού, αυξάνει την δυνατότητα ανίχνευσης του διηθητικού καρκίνου κατά 41% σε σύγκριση με τις συνήθεις μαστογραφίες. Επίσης αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η τρισδιάστατη αυτή τεχνική ελαττώνει κατά 15% τον αριθμό των γυναικών που καλούνται για περαιτέρω εξετάσεις επειδή η μαστογραφία τους είχε ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Συνολικά, η 3D σάρωση οδήγησε σε 29% υψηλότερο ποσοστό ανίχνευσης για όλους τους καρκίνους του μαστού σε σύγκριση με το τρέχον σύστημα. "Είναι η πιο συναρπαστική βελτίωση της μαστογραφίας που έχω δει στην καριέρα μου. Είναι πιο σημαντική για τις γυναίκες και από την μετατροπή της κλασικής μαστογραφίας σε ψηφιακή", δήλωσε η δρ Έμιλι Κόναντ, καθηγήτρια Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Όπως προσέθσε, η 3D μαστογραφία βρίσκει περισσότερους καρκίνους του μαστού κλινικά σημαντικά νωρίτερα, το οποίο είναι το κλειδί, έτσι ώστε οι γυναίκες να έχουν περισσότερες επιλογές για τη θεραπεία και, τελικά, καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία τους,

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην "Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας" (JAMA), βασίζονται στην αξιολόγηση των ψηφιακών μαστογραφιών και των ψηφιακών μαστογραφιών τομοσύνθεσης που πραγματοποιήθηκαν σε 13 ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ (συνολικά, 454.850εξετάσεις, εκ των οποίων οι 173.663 ήταν ψηφιακές τομογραφίες με τομοσύνθεση). Η αξιολόγηση αφορούσε την έκβαση αυτών των εξετάσεων, δηλαδή το πόσες ασθενείς κλήθηκαν για περαιτέρω έλεγχο επειδή η αρχική εξέταση είχε ύποπτα ευρήματα και σε πόσες ανιχνεύθηκε τελικά καρκίνος.

"Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα που αναφέρουν ότι η προσθήκη τομοσύνθεσης στην ψηφιακή μαστογραφία φαίνεται να βελτιώνει την ακρίβεια του προσυμπτωματικού ελέγχου του μαστού. Αυτά είναι ελπιδοφόρα αποτελέσματα και ανυπομονούμε να δούμε τα αποτελέσματα της προσθήκης τομοσύνθεσης στην ψηφιακή μαστογραφία και σε άλλες εκκρεμείς μελέτες", επεσήμαναν οι ερευνητές.