Το κόκκινο κρασί προστατεύει από την τερηδόνα

Το κόκκινο κρασί προστατεύει τα δόντια μας από την τερηδόνα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Agricultural and Food Chemistry». Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για την ανάπτυξη φυσικών προϊόντων που θα αποτρέπουν τις ασθένειες των δοντιών.

Οι οδοντιατρικές ασθένειες όπως η τερηδόνα, η περιοδοντική νόσος, η απώλεια δοντιών κλπ, είναι εξαιρετικά κοινές σε όλο τον κόσμο, καθώς επηρεάζουν περίπου το 60-90% του πληθυσμού παγκοσμίως.

Τα προβλήματα στα δόντια ξεκινούν όταν ορισμένα βακτήρια του στόματος προσκολλώνται μεταξύ τους και δημιουργούν βιοφίλμ, τα οποία αποτελούνται από βακτήρια που «κρατιούνται» μεταξύ τους με έναν ιστό εξωκυττάριου DNA, ο οποίος ενώνει τα βακτήρια το ένα με το άλλο και με μία στερεή επιφάνεια. Τα βιοφίλμ αυτά

σχηματίζουν την οδοντική πλάκα και παράγουν οξέα , τα οποία βλάπτουν τα δόντια.

Το βούρτσισμα , φθόριο της οδοντόκρεμας και νερό και άλλες μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν να απαλλαγούμε από βακτηριακές πλάκες , αλλά οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την δρα Μ. Βικτώρια Μορένο-Αρριμπάς, καθηγήτρια Οινολογίας στο UAM, θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσον το εκχύλισμα σταφυλιού και το κόκκινο κρασί μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Οι ερευνητές καλλιέργησαν αποικίες των βακτηρίων που προκαλούν τις οδοντικές ασθένειες, ώστε να δημιουργηθούν βιοφίλμ, τις οποίες στη συνέχεια άρχισαν να εκθέτουν για 2 λεπτά σε τέσσερα υγρά. Τα υγρά αυτά ήταν κόκκινο κρασί, κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ, κόκκινο κρασί εμπλουτισμένο με εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιών και νερό με περιεκτικότητα 12% σε αλκοόλ (αυτό χρησιμοποιήθηκε για λόγους συγκρίσεως).

Όπως διαπίστωσαν, όλα τα είδη κρασιού καταπολέμησαν αποτελεσματικά τα βιοφίλμ, διασπώντας τη στερεή δομή τους και αποδιοργανώνοντάς τες.