Τα ανθυγιεινά σνακ αντισταθμίζουν τα οφέλη της άσκησης στα παιδιά

Οι περισσότεροι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να λαμβάνουν μέρος στο σχολικό αθλητισμό, για να γυμνάζονται, να παίρνουν καθαρό αέρα αλλά και να κάνουν νέους φίλους. Ωστόσο μία νέα έρευνα δείχνει ότι η ένταξη σε μια ομαδική αθλητική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει το βάρος των παιδιών. 

Οι ερευνητές λένε ότι τα παιδιά τρώνε περισσότερες θερμίδες μετά την προπόνηση , από αυτές που καίνε κατά την άσκηση. Αμερικανοί επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist στη Βόρεια Καρολίνα , διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο και καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα κατά την διάρκεια των προπονήσεων ή των αγώνων, αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους . 

Η μελέτη ,που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Childhood Obesity, αποκάλυψε ότι υψηλής θερμιδικής αξίας σνακ και ζαχαρούχων αναψυκτικών είναι η τροφές-επιλογής για τους νέους αθλητές. 

«Αν και ο αθλητισμός για τη νεολαία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας , της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και θετικών συμπεριφορών υγείας , το διατροφικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται συχνά από λιγότερο υγιεινές επιλογές τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα θερμίδων και η μικρότερη θρεπτική πυκνότητα », δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τζόζεφ Σκέλτον. 

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη σχετικά με τα τρόφιμα που κατανάλωναν νέοι αθλητές και η οικογένεια τους , κατά τη διάρκεια 12 παιχνιδιών σε ένα γήπεδο του μπέιζμπολ στη βορειοδυτική Βόρεια Καρολίνα. Οι παίκτες ήταν αγόρια ηλικίας οκτώ έως 11 ετών και απάρτιζαν έξι ομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα σνακ ήταν υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα , όπως τηγανητές πατάτες , γλυκά , μπισκότα και ζαχαρούχα αναψυκτικά. Σχεδόν το 90% των τροφίμων και των ποτών είχαν αγοραστεί από την καντίνα που βρισκόταν κοντά στο γήπεδο.