Υπέρβαρος και αγύμναστος ο ελληνικός πληθυσμός

Η ευρωπαϊκή έρευνα, με τίτλο "The ENERGY-Project", παρουσιάζει έναν υπέρβαρο, βαριεστημένο και αγύμναστο Έλληνα.

Σας τρομάζει η περιγραφή; Κι όμως, ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Μαρτίου για την αθλητική και φυσική δραστηριότητα, σε σχετική έκθεσή της, επιβεβαιώνει τα δυσάρεστα ευρήματα.

Η συγκεκριμένη έκθεση, περιέχει στοιχεία, με πηγή τη Eurostat, τα οποία είναι αναμφισβήτητα άκρως ανησυχητικά για την υγεία και φυσική κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις - και σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο– σε αρκετές κατηγορίες αθλητικών δραστηριοτήτων.

Αναλυτικά, ο 59% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν ασκείται ούτε ασχολείται με κάποιο άθλημα και σχεδόν ο ένας στους δύο (49%) ομολογεί πλήρη αποχή από κάθε είδους φυσική άσκηση, ή έστω ενασχόληση με την... κηπουρική.

Κοντά στο 50% των 1.000 ερωτηθέντων απάντησαν ότι την εβδομάδα που είχε προηγηθεί της υποβολής του ερωτηματολογίου δεν είχαν περπατήσει συνεχόμενα ούτε μισή ώρα, ενώ 13% εξ αυτών δεν είχαν καν περπατήσει για δέκα συνεχόμενα λεπτά τις προηγούμενες επτά μέρες.

Την ίδια στιγμή, στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έρχονται να προβληματίσουν περισσότερο.

Σύμφωνα με αυτά, το 53,7% του ελληνικού πληθυσμού είναι υπέρβαρο και το 20,1% παχύσαρκο.

Στους ανήλικους, τα στοιχεία είναι σοκαριστικά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι μικρές ηλικίες είναι ηλικίες υπερδραστηριότητας και εξερεύνησης σώματος και περιβάλλοντος.

Οι αριθμοί που παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι κόλαφος: Το 44,5% των αγοριών και 37,7% των κοριτσιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής έρευνας The ENERGY-Project.

Ταυτόχρονα, αφιερώνουν τις λιγότερες ώρες από τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους στην άσκηση και τον αθλητισμό – μιμούμενοι προφανώς το κακό παράδειγμα των γονιών τους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από το 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψάχνει τρόπους να προωθήσει τη φυσική άσκηση ώστε να την εντάξει στην καθημερινότητά του ο καθένας μας.

Αντίστοιχες έρευνες με την πρόσφατη του Ευρωβαρόμετρου είχαν διεξαχθεί το 2002 και το 2009 και είχαν δείξει τα εξής:΅

- Η σωματική αδράνεια παραμένει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα (59% το 2013 σε σχέση με το 60% της έκθεσης του 2009)·

 - Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ωρών που αφιερώνουν στην άθληση ο ευρωπαϊκός βορράς και ο νότος, με τις χώρες του νότου να βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση.

- Το μήνυμα της κομβικής σημασίας του αθλητισμού για την υγεία δεν έχει περάσει στο μέσο Ευρωπαίο πολίτη, ιδίως στο νότο.