Το στρες επιδεινώνει τις αλλεργίες

Οι αλλεργίες επιδεινώνονται από το στρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Annals of Allergy, Asthma & Immunology. 

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Οχάιο εξέτασαν 179 ασθενείς πάνω από 12 εβδομάδες, παρακολουθώντας τις αλλεργίες τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το 39% των ατόμων που εκδήλωναν συχνά επεισόδια αλλεργίας παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα στρες. 

"Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές συνέπειες στο σώμα , συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων συμπτωμάτων όσων υποφέρουν από αλλεργίες. Επίσης τα άτομα με τις πιο συχνές εξάρσεις σε αλλεργίες έχουν επίσης άσχημη διάθεση , που μπορεί να οδηγήσει σε αυτές τις εξάρσεις", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Άμπερ Πάτερσον. 

Οι ερευνητές συνιστούν τις βαθιές αναπνοές, την αποχή από το κάπνισμα και την αντικατάσταση του καφέ με άλλα ροφήματα ώστε να διατηρηθεί το στρες σε χαμηλά επίπεδα. Η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση καταπραΰνουν επίσης τα συμπτώματα της αλλεργίας. 

"Τα συμπτώματα , όπως το φτέρνισμα , η ρινική καταρροή και τα υγρά μάτια μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον άγχος για τους πάσχοντες από αλλεργίες , και μπορεί ακόμη και να είναι η ρίζα του άγχους για κάποιους", είπε ο δρ Πάτερσον και προσέθεσε ότι "η ανακούφιση του στρες δεν θα θεραπεύσει τις αλλεργίες , μπορεί όμως να μειώσει τα επεισόδια έντονων συμπτωμάτων". 

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες να μην βγαίνουν πολύ έξω ειδικά τις μέρες και τις ώρες όπου τα επίπεδα της γύρης είναι αυξημένα, να φορούν γυαλιά ηλίου για να κρατούν την γύρη μακριά από τα μάτια τους και να αποφεύγουν το στέγνωμα των ρούχων έξω όταν τα επίπεδα της γύρης είναι υψηλά, όπως τις πρωινές ώρες.