Νέο τεστ : Ανιχνεύστε τον καρκίνο του μαστού με μια… ανάσα !

Ένα τεστ αναπνοής που διαγιγνώσκει τον καρκίνο του μαστού, ανέπτυξαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου New York Medical College.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, έδειξε ότι το τεστ είναι τόσο ακριβές, όσο οι μαστογραφίες, και παίρνει λιγότερο από δέκα λεπτά για την ανίχνευση της νόσου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το νέο τεστ θα μπορούσε να μειώσει τις άβολες...μαστογραφίες, ωθώντας όλο και περισσότερες γυναίκες να ελεγχθούν για καρκίνο του μαστού και να σωθεί η ζωή τους.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στη Μ. Βρετανία, με σχεδόν 50.000 γυναίκες να διαγιγνώσκονται ετησίως. Επίσης, είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών που κάνουν μαστογραφία κάθε τρία χρόνια μειώνεται, δεδομένου ότι οι ακτίνες Χ δεν μπορούν να διακρίνουν τις επικίνδυνες μορφές καρκίνου από αυτές που αναπτύσσονται πολύ αργά και δεν προκαλούν βλάβη ποτέ.

Με το νέο τεστ, το οποίο διατίθεται ήδη προς πώληση στην Ευρώπη, μια γυναίκα αναπνέει για δύο λεπτά σε μια συσκευή τύπου αλκοτέστ. Στη συνέχεια, ο αέρας τροφοδοτείται σε ένα μηχάνημα, το οποίο αναλύει τα επίπεδα των χημικών ουσιών.

Τέλος, τα αποτελέσματα αναλύονται σε έναν υπολογιστή, που καθορίζει εάν η χημική ουσία είναι σημάδι για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, ο δημιουργός του τεστ, Δρ Μάικλ Φίλιπς, τονίζει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες προτού το τεστ αναπνοής γίνει η πρώτη επιλογή για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού.

"Είμαι αισιόδοξος ότι στα επόμενα χρόνια, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν τα τεστ αναπνοής ως παγκόσμια διαγνωστικά εργαλεία, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διάγνωση πολλών διαφορετικών ασθενειών. Θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ευρέως όπως οι αιματολογικές εξετάσεις ή οι εξετάσεις ούρων”, προσέθεσε.