Νέο τεστ για τη διάγνωση της μηνιγγίτιδας

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde ανέπτυξαν ένα νέο τεστ για να επιταχυνθεί η διάγνωση της βακτηριακής μηνιγγίτιδας . Το τεστ χρησιμοποιεί νανοσωματίδια και λέιζερ για να αποτυπώσει περισσότερο από ένα βακτήριο την φορά που προκαλεί την μηνιγγίτιδα, ανοίγοντας τον δρόμο για μία πιο στοχευμένη θεραπεία.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πιο συχνή σε παιδιά κάτω των πέντε ετών και συχνά χρειάζεται αρκετός χρόνος για να διαγνωστούν με ακρίβεια τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα.

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chemical Science, το τεστ - που ονομάζεται Surface Enhanced Raman Σκέδαση ( SERS ) - διαχέει το φως του λέιζερ σε συνδυασμό με νανοσωματίδια αργύρου σε ένα δείγμα βακτηρίων. «Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι να διαχέουμε μια ακτίνα λέιζερ στο μόριο για να μετρηθεί η μετατόπιση του μήκους κύματος του . Αυτό μας δίνει ένα «δακτυλικό αποτύπωμα» - αυτό που αποκαλούμε φάσμα δόνησης. Και μπορούμε έτσι να προσδιορίσουμε οριστικά αυτό το μόριο", εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κάρεν Φολντς.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η εν λόγω τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε είδος παθογόνου οργανισμού που περιέχει το DNA , όπως μύκητες ή ιοί.