Το 1ο τρίμηνο της κύησης κρίσιμο για την καρδιά του παιδιού

H ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική υγεία της καρδιάς του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εράσμους της Ολλανδίας , διερεύνησαν τις σχέσεις μεταξύ του μεγέθους του παιδιού κατά τον πρώτο υπέρηχο ( στις 10 έως 13 εβδομάδες κύησης) και τους δείκτες της μελλοντικής καρδιαγγειακής υγείας του στην ηλικία των έξι ετών ( κεντρικό σωματικό λίπος , υψηλή αρτηριακή πίεση , υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και η υψηλή χοληστερόλη ). Τα στοιχεία προήλθαν από μια μελέτη παρακολούθησης της υγείας περίπου 2.000 παιδιών που γεννήθηκαν στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας , από την πρώιμη περίοδο της εγκυμοσύνης και μετά.

"Η μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης συνδέεται με ένα αρνητικό καρδιαγγειακό προφίλ κινδύνου σε παιδιά σχολικής ηλικίας ", επεσήμαναν οι ερευνητές .

Το χαμηλό βάρος γέννησης είναι γνωστό ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου στη μετέπειτα ζωή, όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι όχι μόνο το βάρος γέννησης , αλλά και η κακή ανάπτυξη στην πρώιμη φάση της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία του παιδιού.
"Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη των απογόνων . Ως εκ τούτου οι δυσμενείς συνήθειες του τρόπου ζωής της μητέρας επηρεάζουν την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη και μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες για τα παιδιά , δεκαετίες αργότερα", τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Βίνσεντ Τζαντόε.