Τα βάρη στο γυμναστήριο “σύμμαχος” κατά του διαβήτη

Οι γυναίκες που σηκώνουν βάρη στο γυμναστήριο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη , σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Medicine. 

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας σχεδόν 100.000 Αμερικανίδων νοσηλευτριών για μια περίοδο οκτώ ετών, από όπου διαπίστωσαν ότι η άρση βαρών και οι ασκήσεις αντίστασης για ενδυνάμωση των μυών συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Το οφέλη παρατηρήθηκαν ειδικά στις γυναίκες που έκαναν συνδυαστικά και αερόβια άσκηση, μια μορφή άσκησης που έχει φανεί ότι ευνοεί την λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα που έκαναν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα αερόβια δραστηριότητα και τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα άρσης βαρών στο γυμναστήριο , είχαν την μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Πιστεύουν ότι η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στη διατήρηση μια μεγαλύτερης μυϊκή μάζα , η οποία λειτουργεί ως ασπίδα κατά του διαβήτη.

Ωστόσο, οι ειδικοί γνωρίζουν ήδη ότι η τακτική αεροβική άσκηση , όπως το τρέξιμο ,το γρήγορο περπάτημα ή το κολύμπι , μπορεί να μειώσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 . "Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος του διαβήτη τύπου 2 είναι να διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος ακολουθώντας μια υγιεινή , ισορροπημένη διατροφή και κάνοντας τακτικά σωματική δραστηριότητα . Σε αυτή την εποχή , πολλοί άνθρωποι ψάχνουν έναν εύκολο τρόπο για να χάσουν βάρος και να είναι περισσότερο σωματικά δραστήρια , για αυτό προτείνουμε να βρείτε μια δραστηριότητα που να απολαμβάνετε και που να σας ευχαριστεί ", τόνισαν οι ερευνητές.