Ανίχνευση του καρκίνου με τη βοήθεια της θερμότητας

Ένα νέο τεστ που χρησιμοποιεί τη θερμότητα για να εξετάσει το αίμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του καρκίνου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Η λεγόμενη « θερμογραφία πλάσματος» ανιχνεύει τις πρωτεΐνες στο εσωτερικό του αίματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από καρκινικούς όγκους .

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Louisville που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One ,φάνηκε ότι το τεστ θα μπορούσε να ανιχνεύσει έγκαιρα τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ανεξάρτητα από το πόσο προχωρημένος ήταν. Επί του παρόντος ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας συνεπάγεται την ανίχνευση μη φυσιολογικών κυττάρων μέσα από το τεστ Παπανικολάου και την ανίχνευση των ιών υψηλού κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια .

Οι Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της θερμογραφίας του πλάσματος για την ανάλυση δειγμάτων αίματος. Κάθε δείγμα αντιδρά διαφορετικά στην θερμότητα ανάλογα με τους τύπους των πρωτεϊνών που περιέχονται στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι ένας θερμογραφικός χάρτης , σαν ένα αποτύπωμα της περιεκτικότητας των πρωτεϊνών στο αίμα.

Το σύστημα δοκιμάστηκε σε 67 γυναίκες με διαφορετικά στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για να δουν αν μπορούν να ανιχνευθούν διαφορές μεταξύ των ασθενών και υγιών ατόμων.

"Συγκρίνοντας τα δείγματα αίματος των ασθενών με την θερμογραφία, μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούμε καλύτερα τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία και να επιβλέπουμε την εξέλιξη της νόσου. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να προσαρμόσουμε τις θεραπείες , έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Νικόλα Γκάρμπετ.