Γονίδιο του στρες αυξάνει τις καρδιοπάθειες

Ένα γονίδιο που συνδέεται με το στρες φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή καρδιακή νόσο, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE. 

Μια ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ντιουκ μελέτησαν μια συγκεκριμένη μεταβολή του γενετικού υλικού στο ανθρώπινο γονιδίωμα , η οποία έχει συνδεθεί με τις επιδράσεις του στρες. Από τα ευρήματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι όσοι ασθενείς έφεραν την συγκεκριμένη γενετική αλλαγή διέτρεχαν 38 % μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος ή πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια μετά από επτά χρόνια παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που δεν την είχαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη δείχνει ότι οι τεχνικές διαχείρισης του στρες και οι φαρμακευτικές θεραπείες θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν τους θανάτους και τις αναπηρίες από τις καρδιακές προσβολές.

"Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των γενετικών παραλλαγών στο ανθρώπινο γονιδίωμα γεγονός που θα μας οδηγήσει στο έγκαιρο εντοπισμό των ασθενών που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο " δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ρέντφορντ Γουίλιαμς. Ο εντοπισμός των ατόμων με τη συγκεκριμένη αυτή γενετική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρες παρεμβάσεις σε καρδιοπαθείς που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα και να καταλήξουν σε θάνατο, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Περίπου ένας στους 10 άνδρες και 3 % των γυναικών στην ομάδα των 6.000 ασθενών που μελετήθηκαν, έφεραν την συγκεκριμένη γενετική αλλαγή που συνδέεται με τον κακό χειρισμό του συναισθηματικού στρες.
Ο καθηγητής Τζέρεμι Πίρσον του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος , δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης έδωσαν περαιτέρω ενδείξεις ότι το στρες μπορεί να αυξήσει άμεσα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.