Η θεραπεία είναι και ο τρόπος ζωής ενός διαβητικού

Αν κάποιος προσπαθούσε να σκιαγραφήσει το προφίλ ενός διαβητικού, θα έλεγε ότι συνήθως είναι ένας άνθρωπος μετά την ηλικία των 45 ετών, παρότι ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα, με επιπλέον βάρος και ίσως κάποιο μέλος της οικογένειάς του με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Θα μπορούσε να είναι ένας άνδρας ή μία γυναίκα, που χαρακτηρίζονται παχύσαρκοι με βάση την περίμετρο μέσης που είναι πάνω από 100 εκατοστά για τους άνδρες και πάνω από 88 εκατοστά για τις γυναίκες.

Διαβήτη, επίσης, θα μπορούσε να εμφανίσει μία γυναίκα στην οποία διαγνώστηκε διαβήτης κύησης, και γέννησε μωρό το οποίο ζύγιζε πάνω από 4 κιλά.

Τελευταία, έχει βρεθεί και μία συσχέτιση του διαβήτη με την κατάθλιψη, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί πλήρως αν ο διαβήτης προκαλεί κατάθλιψη στους ασθενείς ή ένα η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στον διαβήτη.

Η γλυκόπικρη αλήθεια για την διατροφή των διαβητικών

Πριν από αρκετά χρόνια η διατροφή για τον διαβητικό ασθενή έμοιαζε με τιμωρία. Καθόλου γλυκά, ένα ξινόμηλο από φρούτα σχεδόν ανύπαρκτοι υδατάνθρακες. Σήμερα όλα αυτά έχουν αναθεωρηθεί, ενώ υπάρχουν πολλές νεότερες μελέτες που λένε ότι από μόνη της η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει έναν διαβητικό να ελέγξει τις τιμές του σακχάρου του στο αίμα. Και μόνο η απώλεια βάρους, όχι απαραίτητα πολλών κιλών, αλλά μόνο το 5% του βάρους ενός διαβητικού μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των τιμών του σακχάρου.

Επίσης, τελευταία μελέτη, αποδεικνύει ότι ένα πλούσιο πρωινό σε πρωτεΐνες και κάποια καλά λιπαρά προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη σε έναν διαβητικό από ότι ένα μικρό σε θερμίδες, στερητικό πρωινό.

Πλέον, θεωρείται ότι η κατανάλωση τροφών, πλούσιες σε φυτικές ίνες αλλά και η μείωση του κορεσμένου λίπους όπως τα τρανς λιπαρά οξέα, μπορούν να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των τιμών του σακχάρου. Επίσης τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με διαβήτη καλό είναι να χρησιμοποιούν πλούσιες σε ίνες πηγές συμπλόκων υδατανθράκων σε σχέση με επεξεργασμένα σάκχαρα. αντίθετα η παρουσία τους στα καθημερινά γεύματα θεωρείται επιβεβλημένη ενώ η λελογισμένη χρήση φρούτων ή ακόμα και γλυκών, υπάρχει σε ένα εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ενός διαβητικού.

Η άσκηση είναι ένα επιπλέον χάπι για τον διαβήτη

Είναι γνωστό ότι η άσκηση λειτουργεί ως φάρμακο για τους διαβητικούς αλλά θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και κάτω από τον έλεγχο εξειδικευμένων εργοφυσιολόγων. Οι μύες για να παράγουν ενέργεια καταναλώνουν γλυκόζη. Αυτό συμβαίνει και όταν ασκούμαστε με αποτέλεσμα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να πέφτουν.

Ένα ερώτημα που θέτουν συχνά οι διαβητικοί είναι ποια είναι η ιδανική άσκηση για αυτούς. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες των τελευταίων Οι υδατάνθρακες δεν είναι πλέον απαγορευμένη τροφή, χρόνων, το ήπιο τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα σε συνδυασμό με αντιστάσεις, όπως είναι τα βάρη ή το βάρος του σώματός μας για παράδειγμα, είναι ένας καλός συνδυασμός για τους διαβητικούς.

Η αερόβια άσκηση αλλά και τα βάρη δεν απαγορεύονται σε διαβητικούς που δεν έχουν εμφανίσει επιπλοκές, αντίθετα συστήνονται για να προλάβουν έως ένα βαθμό τις επιπλοκές.

Όμως ακόμα και όταν υπάρχουν επιπλοκές η άσκηση έχει θέση στην ζωή αυτών των διαβητικών. Αερόβια άσκηση όπως το στατικό ποδήλατο, η κολύμβηση ή το περπάτημα συστήνονται σε διαβητικούς που έχουν εμφανίσει διαβητική νευροπάθεια, ενώ πιο προσεκτικοί με την άσκηση με βάρη θα πρέπει να είναι οι διαβητικοί που έχουν εμφανίσει αμφιβληστροειδοπάθεια.

Οι διαβητικοί καλό είναι να γνωρίζουν επίσης ορισμένες συμβουλές που αφορούν τα πρακτικά ζητήματα γύρω από την άσκηση, όπως για παράδειγμα να φορούν πάντα άνετα παπούτσια, να πίνουν αρκετό νερό πριν την έναρξή της, να έχουν έναν μετρητή γλυκόζης, αλλά καμία εναλλακτική λύση σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.

Επίσης, να μην ασκούνται πολύ αργά το βράδυ. Η άσκηση έχει νόημα όταν γίνεται συστηματικά, για τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα και από 30 λεπτά την ημέρα.

Σταδιακά, οι διαβητικοί μπορούν να εντάξουν καθημερινά στο πρόγραμμά τους την άσκηση, αν αισθανθούν ότι τα 30 λεπτά είναι υπερβολή μπορούν να τα μοιράσουν σε τρία 10λεπτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε το αφιέρωμα "Ποιος φοβάται το διαβήτη" από το news.gr.