Μπορεί ο στοματικός έρωτας να προκαλέσει καρκίνο;

Η ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ( HPV ) έχει συνδεθεί με τo καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και έχει χαρακτηριστεί ως μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια . Όμως μια νέα έρευνα αναφέρει ότι οι φορείς του ιού μπορούν να τον μεταφέρουν ασυναίσθητα και σε άλλα μέρη του σώματός τους , αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν αυτοενοφθαλμισμό.

Η έκθεση LiveScience, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο American Public Health Association συνάντηση στη Βοστώνη, αναφέρει ότι οι γυναίκες στις οποίες ο ιός μεταφέρθηκε από τα γεννητικά τους όργανα στο στόμα τους είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λοίμωξη από τον ιό στην στοματική κοιλότητα συγκριτικά με εκείνες που κατά την διάρκεια του σεξ δεν υιοθετούσαν συμπεριφορές που να επιτρέπουν την μετάδοση του ιού σε άλλα μέρη του σώματος. Ωστόσο οι ερευνητές της μελέτης τόνισαν ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν ήδη μια HPV λοίμωξη στα γεννητικά τους όργανα για να την μεταφέρουν στην συνέχεια σε άλλα μέρη του σώματος.

Στη μελέτη της, η ερευνήτρια Νάταλι Κέλσο από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ρώτησε περισσότερες από 1.000 γυναίκες για τις σεξουαλικές τους συνήθειες (εάν κάνουν στοματικό σεξ, αν το χέρι τους αγγίζει το στόμα τους και μετά τα γεννητικά τους όργανα κλπ) και τις εξέτασε για στοματική λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Η ερευνήτρια διαπίστωσε ότι το 2% των συμμετεχόντων είχαν στοματική λοίμωξη από HPV , και το 16 % είχαν εμπλακεί σε συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοενοφθαλμισμό. Από αυτές, το 6% είχε στοματική λοίμωξη από τον HPV , σε σύγκριση με μόλις το 1,2 % από αυτές που ποτέ δεν είχαν εμπλακεί σε συμπεριφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μετάδοση του ιού. Σύμφωνα με τους ερευνητές , ο ιός του HPV έχει κατηγορηθεί για έως και 80% των καρκινικών όγκων στις αμυγδαλές και το πίσω μέρος της γλώσσας.