Θα κάνουν διάγνωση του Αλτσχάιμερ από… τα μάτια

Αλλαγές σε συγκεκριμένα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ , σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Δεδομένου ότι ο αμφιβληστροειδής είναι μια άμεση προέκταση του εγκεφάλου , οι ερευνητές αναφέρουν ότι η απώλεια των νευρώνων του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να σχετίζεται με την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων που παρατηρείται στη νόσο του Αλτσχάιμερ . Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι ίσως μια μέρα στο μέλλον, να ανιχνεύεται η νόσος από τον οφθαλμίατρο σε μία τακτική οφθαλμολογική εξέταση.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Τζορτζτάουν μελέτησε το πάχος του αμφιβληστροειδούς σε μια περιοχή του που δεν είχε διερευνηθεί στο παρελθόν –η οποία περιελάμβανε την έσω πυρηνική στιβάδα καθώς και τη στιβάδα των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, σε γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια με Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με Αλτσχάιμερ εμφάνιζαν απώλεια των νευρώνων του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα να μειώνεται το πάχος του χιτώνα.

" Ο αμφιβληστροειδής είναι μια προέκταση του εγκεφάλου , έτσι είναι λογικό οι ίδιες παθολογικές διεργασίες που εντοπίζονται στον εγκέφαλο με την νόσο του Αλτσχάιμερ , να εντοπίζονται και στα μάτια ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκοτ Τέρνερ, διευθυντής του προγράμματος για τις διαταραχές της μνήμης στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Τζορτζτάουν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών, μεταβολές στα ίδια κύτταρα του αμφιβληστροειδούς μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανίχνευση του γλαυκώματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση και θεωρείται πλέον ως μια νευροεκφυλιστική νόσος παρόμοια με την Αλτσχάιμερ.

"Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ένα νέο μονοπάτι στην κατανόηση της Αλτσχάιμερ στον άνθρωπο και μπορεί να ανοίξουν δρόμους τόσο σε ό, τι αφορά την πρόγνωση όσο και τη διάγνωση της νόσου. Δρόμους τόσο απλούς όσο το να κοιτάζουμε τους ασθενείς απλώς στα μάτια" δήλωσε ο Δρ. Τέρνερ.