“Επανάσταση” στην θεραπεία του ιού HIV

Μια ανακάλυψη που χαρακτήρισαν “επανάσταση” στην θεραπεία του ιού HIV , έκαναν Αμερικανοί ερευνητές. Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature, δύο ερευνητικές ομάδες, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, ανέφεραν ότι βρήκαν κάποια ισχυρά αντισώματα τα οποία φάνηκε ότι “έδιωξαν” το ιό από τη κυκλοφορία του αίματος σε πειραματόζωα.

Όπως τόνισαν οι Αμερικανοί ερευνητές, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα τα οποία στοχεύουν ακριβώς στον ιό του HIV αλλά ο ιός είναι σε θέση να μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να αποφεύγει επιτυχώς την ανοσολογική επίθεση. 

Ωστόσο, ανακαλύφθηκαν ορισμένα αντισώματα τα οποία στοχεύουν στα “σταθερά”  τμήματα του HIV - αυτά που δεν μεταλλάσσονται- καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του ιού.

Τα δεδομένα από την ομάδα του Χάρβαρντ έδειξαν ότι, η έγχυση των αντισωμάτων στα πειραματόζωα οδήγησε στην απομάκρυνση του ιού του HIV από την κυκλοφορία του αίματος, μέχρις ότου έφθασε να είναι μη ανιχνεύσιμος μετά από τρεις έως επτά ημέρες. Η επίδραση διήρκεσε για έναν έως τρεις μήνες, ενώ σε μερικά πειραματόζωα ο ιός δεν ανιχνεύτηκε ακόμα και 250 μέρες μετά την έγχυση.

"Τα ισχυρά αντισώματα φαίνεται να έχουν ένα αντιικό θεραπευτικό αποτέλεσμα που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά σε παλιότερες μελέτες. Αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ανάλογα αποτελέσματα θα υπάρχουν και στους ανθρώπους σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές", τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Νταν Μπαρού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αντισώματα θα δοκιμαστούν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και σε περίπτωση επιτυχίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τα αντιρετροϊκά φάρμακα ως θεραπεία .Επίσης η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή ενός εμβολίου  που θα εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αυτά τα αντισώματα.