Βλαστικά κύτταρα σε ζώντα οργανισμό δημιούργησαν οι επιστήμονες

Νέα βλαστικά κύτταρα μέσα στο σώμα ενός ζωντανού οργανισμού δημιούργησαν για πρώτη φορά Ισπανοί ερευνητές, γεγονός που στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει στην επί τόπου αναπαραγωγή ανθρωπίνων κυττάρων που θα επιδιορθώνουν τις βλάβες στον ιστό διαφόρων οργάνων.

Όταν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει κάθε ιστό του ανθρώπινου σώματος. Αυτή η ευελιξία χάνεται όμως, καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται . Ωστόσο , η μετατροπή των ενηλίκων κυττάρων πίσω σε μια εμβρυϊκή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες που μπορούν να αναγεννούν τους ιστούς οργάνων όπως μια  εξασθενημένη καρδιά μετά από καρδιακή προσβολή ή ακόμα και τον εγκέφαλο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο .

Οι ερευνητές του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών Καρκίνου της Μαδρίτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature, χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, έτσι ώστε να παράγουν μόνα τους τις χημικές εκείνες ουσίες, που αναπρογραμματίζουν γενετικά ένα ιστό.

Κύτταρα σε διάφορους εσωτερικούς ιστούς των ζώων (στομάχι, έντερο, πάγκρεας, νεφρά κ.α.) όντως επανήλθαν στην κατάσταση του εμβρύου, όπου τα κύτταρα είναι πολυδύναμα (βλαστικά). Όμως στη συνέχεια υπήρξε γρήγορη ανάπτυξη όγκων, καθώς η διαδικασία κυτταρικού αναπρογραμματισμού από ένα σημείο και μετά έγινε με ανεξέλεγκτο τρόπο.

"Φυσικά αυτό δεν είναι αυτό που θέλουμε για την αναγεννητική ιατρική. Θέλουμε να γυρίσει πίσω το ρολόι με ελεγχόμενο τρόπο και αυτό είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε στο μέλλον", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Σεράνο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως πως η τεχνική τους προκάλεσε την ανάπτυξη όγκων καρκινικού τύπου σε μερικά ποντίκια και όπως είπαν, αυτός ο κίνδυνος πρέπει να εξαλειφθεί πριν αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Παρόλα αυτά τόνισαν ότι η τεχνική αυτή είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την αναγεννητική ιατρική.