Απτόητοι οι έφηβοι από τα σοκαριστικά πακέτα!

Αδιάφοροι φαίνονται να είναι οι έφηβοι καπνιστές απέναντι στις σοκαριστικές εικόνες που τοποθετούνται στα πακέτα των τσιγάρων, οι οποίες απεικονίζουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Stirling , στην οποία συμμετείχαν 2.800 παιδιά, κατέδειξε ότι οι εικόνες στα πακέτα των τσιγάρων , όπως οι κατεστραμμένοι πνεύμονες, που προβάλλουν τις συνέπειες του καπνίσματος στον οργανισμό μας , δεν είχαν σχεδόν καμία επίδραση στην αποτροπή του καπνίσματος στους έφηβους ηλικίας 11-16 ετών. Ωστόσο, φάνηκε να έχουν μία επίδραση στους μη-καπνιστές ή στους «πειραματικούς» καπνιστές.

Η μελέτη - που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Tobacco Control εξέτασε τα δεδομένα από το Tobacco Survey πριν και μετά την εισαγωγή των εικόνων στα πακέτα των τσιγάρων.

Από τα 2.800 παιδιά που εξετάστηκαν, ένας στους 10 ήταν καπνιστής, ενώ οι υπόλοιποι ήταν είτε μη καπνιστές ή παιδιά που μόλις είχαν πειραματιστεί με το κάπνισμα. Ενώ το ποσοστό των νέων που πίστευαν ότι οι προειδοποιήσεις ήταν ικανές να τους κρατήσουν μακρυά από το τσιγάρο είχε αυξηθεί μετά την εισαγωγή των εικόνων μεταξύ των μη καπνιστών , ο αριθμός των καπνιστών παρέμεινε σχεδόν σταθερός , καθώς ανέβηκε από 13% σε μόλις 14%.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Κράουφορντ Μούντι είπε ότι ενώ είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι εικόνες δεν φαίνεται να έχουν καμία επίδραση στους καπνιστές, η αύξηση του αριθμού των μη καπνιστών , και όσων δοκίμασαν το τσιγάρο που άρχισαν να αποθαρρύνονται ήταν ένα «πραγματικά θετικό» αποτέλεσμα.

Αλλά είπε επίσης ότι υπάρχει ο κίνδυνος της απευαισθητοποίησης καθώς οι εικόνες και οι προειδοποιήσεις κειμένου δεν έχουν αλλάξει από τότε που εισήχθησαν. «Αν αλλάζουν τακτικά οι προειδοποιήσεις τότε θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο», τόνισε ο Δρ. Μούντι.