Η αϋπνία επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου

Διαφορές στην λειτουργία του εγκεφάλου των ανθρώπων που έχουν αϋπνία παρατήρησαν Αμερικανοί ερευνητές, συγκριτικά με εκείνους που απολάμβαναν ένα ύπνο πλήρους νύχτας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, συνέκριναν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε 25 άτομα που δήλωσαν ότι είχαν αϋπνία και 25 οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα με τον ύπνο ενώ υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένα τεστ για την μνήμη. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι όσοι δεν κοιμόντουσαν επαρκώς είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης από όσους κοιμόντουσαν καλά. Επίσης οι άνθρωποι που έπασχαν από αϋπνία είχαν συνέπειες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως καθυστερημένο χρόνο αντίδρασης και δυσκολία στην μνήμη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες δεν κοιμόντουσαν επαρκώς, δεν ενεργοποιούσαν σωστά τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι κρίσιμες για την λειτουργία της μνήμης.

"Αυτά τα στοιχεία μας βοηθούν να κατανοήσουμε γιατί τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία όχι μόνο έχουν δυσκολία να κοιμηθούν το βράδυ, αλλά το μυαλό τους δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας", δήλωσε ο καθηγητής Σον Ντράμοντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ωστόσο ένας ερευνητής , ο Δρ. Νέιλ Στάνλει, είπε ότι η ποιότητα του ύπνου σε κάθε ομάδα ήταν παρόμοια, αν και οι συμμετέχοντες της μίας ομάδας ανέφεραν ότι είχαν αϋπνία.

"Ίσως τα άτομα αυτά να αντιλαμβάνονται τι συνέβη το βράδυ με διαφορετικό τρόπο. Ίσως αυτό που επηρεάζει τη μνήμη τους και την ικανότητα τους να επικεντρωθούν σε μία δραστηριότητα να προκαλεί επίσης την αϋπνία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Στάνλει.