Ο Mers εντοπίστηκε σε νυχτερίδα στη Σαουδική Αραβία

Στην επιβεβαίωση της θεωρίας ότι ο νέος κορονοϊός MERS ξεκίνησε από τις νυχτερίδες, προχώρησαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Κολούμπια, των ΗΠΑ. 

Ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν το στέλεχος του MERS στα κόπραμα μιας αιγυπτιακής νυχτερίδας των τάφων (Taphozous perforatus), που βρίσκει καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,  σε περιοχή πολύ κοντά στο σπίτι του πρώτου θύματος, ενός άνδρα στη Σαουδική Αραβία.

Εκτιμάται ωστόσο ότι ο νέος κορονοϊός,  που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής,  δεν μεταδίδεται άμεσα από την νυχτερίδα στον άνθρωπό αλλα μολύνει στο ενδιάμεσα άλλα θηλαστικά, όπως οι καμήλες. 

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases

Ο νέος κορονοϊός εμφανίσθηκε τον περασμένο χρόνο στη Μέση Ανατολή και έχει ήδη προσβάλει 94 ανθρώπους, 46 από τους οποίους έχουν καταλήξει, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι κορονοϊοί αποτελούν μια οικογένεια ιών, στην οποία εντάσσεται από το απλό κρυολόγημα μέχρι ο φονικός ιός Sars (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), και προσβάλλουν ένα ευρύ φάσμα ζώων.

Το 2002 ο του κορονοϊός Sars ξέσπασε στο Χονγκ Κονγκ και η επιδημία γρήγορα μεταδόθηκε σε 30 χώρες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 800 άνθρωποι.