Κληρονομιά από τους γονείς μας…ο καρκίνος

Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές ανάπτυξης όχι μόνο τον ίδιου καρκίνου αλλά και πολλών άλλων ειδών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια μελέτη σε 23.000 άτομα στην Ιταλία και την Ελβετία διαπίστωσε ότι για κάθε 13 καρκίνους,οι στενοί συγγενείς είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν την ίδια ασθένεια ενώ υπήρξαν σημαντικές ενδείξεις ότι το οικογενειακό ιστορικό ενός καρκίνου θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης και άλλων μορφών καρκίνου.

Οι ερευνητές, στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Oncology, συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου σε 12.000 ασθενείς με καρκίνο σε διαφορετικά σημεία του σώματος .

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι τα άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του λάρυγγα είχαν τριπλάσιο από τον κανονικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα. Εκείνοι που συνδέονταν στενά με κάποιον που είχε καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα είχαν τέσσερις φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου, ενώ ο καρκίνος του μαστού διπλασίαζε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών για τα γυναικεία μέλη της οικογένειας. Επίσης οι άνδρες είχαν 3,4 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, αν ένας συγγενής πρώτου βαθμού είχε καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Η έρευνα επιβεβαίωσε επίσης τον αυξημένο κίνδυνο των γυναικών να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού εάν έχουν οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του εντέρου.

Σχολιάζοντας την έρευνα, η Τζέσικα Χάρις, διευθύντρια στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στην Μ. Βρετανία, δήλωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου καθορίζεται μεν από ένα συνδυασμό των γονιδίων που κληρονομούμε από τους γονείς μας, αλλά ο τρόπο ζωής μας και το περιβάλλον μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του. "Αν κάποιος στην οικογένειά σας είχε καρκίνο , αλλά ζείτε μια υγιή ζωή μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να αυξηθούν οι πιθανότητες υπέρ σας, και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.