Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη… εγκυμονεί προβλήματα συμπεριφοράς

Τα παιδιά των γυναικών που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανότερο να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς από ό, τι εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν ανάψαν ούτε ένα τσιγάρο, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Leicester στη Βρετανία συνέλεξαν στοιχεία από τρεις προηγούμενες μελέτς από τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ από μητέρες που κάπνιζαν και που δεν κάπνιζαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών τους ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και 10.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς των παιδιών σε έναν μέσο όρο 100, όπου οι υψηλότερες βαθμολογίες αναφέρουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετών , τα παιδιά των γυναικών που δεν κάπνιζαν σκόραραν περίπου στο 99 σε σύγκριση με το σκορ που κυμαινόταν στο 104 κατά μέσο όρο, μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν 10 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Χάρολντ, εξήγησε πώς το κάπνισμα της μητέρας μπορεί να επηρεάσει αργότερα τη συμπεριφορά του παιδιού, λέγοντας ότι τα μωρά των μητέρων που καπνίζουν μπορεί να γεννηθούν μικρότερα ή να έχουν διαταραχή της ανάπτυξης του εγκεφάλου. "Η παροχή ενός ασφαλούς και υγιούς προγεννητικού περιβάλλοντος, δίνει στο παιδί την καλύτερη δυνατή θέση εκκίνησης και βοηθά το παιδί σε μακροπρόθεσμη βάση", τόνισε ο ίδιος.