Η μέτρηση με πιεσόμετρο στο σπίτι, ρίχνει την πίεση

Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση που συνηθίζουν να την μετρούν στο σπίτι και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον φαρμακοποιό τους, διατηρούν υπό έλεγχο τις τιμές τους , σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το National Institutes of Health. Μόνο οι μισοί περίπου από αυτούς έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία την φαρμακευτική τους αγωγή και έχουν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, για να έχουν τις συνιστώμενες τιμές αρτηριακής πίεσης δηλαδή λιγότερο από 140/90 ή λιγότερο από 130/80 για τα άτομα με διαβήτη ή νεφρική νόσο.

Η νέα μελέτη "δείχνει ότι δεν χρειάζεται οι ασθενείς να έρχονται στο γραφείο μου για να θέτουν υπό έλεγχο την αρτηριακή τους πίεση», ανέφερε ο Δρ Katrin Uhlig από το Tufts Medical Center στη Βοστώνη, ο οποίος έχει μελετήσει την από το σπίτι παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.

Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη φάνηκε ότι οι άνθρωποι που ήταν σε θέση να επικοινωνούν με τους φαρμακοποιούς τους σε απευθείας σύνδεση είχαν καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης. Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 228 άτομα με μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα τηλεπαρακολούθησης για ένα χρόνο και 222 άλλους οι οποίοι απλά λάμβαναν την φαρμακευτική τους αγωγή. Μετά από έναν χρόνο, το 71% από αυτούς είχαν τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης στο εύρος των συνιστώμενων, σε σύγκριση με το 53% της ομάδα που λάμβανε την συνήθη πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τηλεπαρακολούθησης έλαβαν περισσότερα αντιυπερτασικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Επίσης, ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο σίγουροι έχοντας την δυνατότητα να φροντίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους, ή κάνοντας αλλαγές όπως βάζοντας λιγότερο αλάτι στο φαγητό τους.