Μειώνονται τα ποσοστά θνησιμότητας από την στεφανιαία νόσο

Τα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο έχουν μειωθεί στο μισό σε όλες τις χώρες της ΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι περισσότερες χώρες έχουν δει σταθερή μείωση των θανάτων από στεφανιαία νόσο σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, παρά τις αυξήσεις της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς, η στεφανιαία νόσος είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος, με ένα στους πέντε άνδρες και μία στις οκτώ γυναίκες να πεθαίνουν από τη νόσο.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιολογίας εξέτασε τους θανάτους από την νόσο κατά το διάστημα 1980-2009 σε άνδρες και γυναίκες σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες - κάτω των 45, 45-54, 55-64 και 65 και άνω. Συνολικά υπήρξε μια σταθερή μείωση της θνησιμότητας στα άτομα όλων των ηλικιών, που εξετάστηκαν , ωστόσο, υπήρχε σημαντική διακύμανση μεταξύ των επιμέρους χωρών .

"Είναι σαφές ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες όπου συνολικά τα ποσοστά μείωσης της θνησιμότητας λόγω στεφανιαίας νόσου δεν φαίνεται να έχουν επιβραδυνθεί, καθώς και ένας μικρός αριθμός χωρών στις οποίες τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν αυξηθεί σημαντικά", τόνισαν οι ερευνητές. "Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη, και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας στην πρωτογενή πρόληψη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του καπνίσματος, της βελτίωσης της διατροφής και του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας", επεσήμανε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μέλανι Νίκολς.

Η αύξηση των παραγόντων κινδύνου όπως ο διαβήτης , η παχυσαρκία και το κάπνισμα θα συνεχίσουν  να έχουν αντίκτυπο στους θανάτους από καρδιακή νόσου τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι ερευνητές. "Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βεβαιωθούμε ότι κανείς δεν θα πεθαίνει πρόωρα από τις καρδιακές παθήσεις", προσέθεσε η Δρ. Νίκολς.