Θρομβολυτικό φάρμακο μειώνει τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού

Οι ασθενείς που λαμβάνουν το θρομβολυτικό φάρμακο αλτεπλάση μέσα σε έξι ώρες από το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιο πιθανό να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής 18 μήνες μετά το επεισόδιο, σύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη.

Η θεραπεία χορηγείται σε ασθενείς που έχουν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όπου η παροχή αίματος του εγκεφάλου διακόπτεται από έναν θρόμβο. Χωρίς την θεραπεία, το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο καταλήγουν σε θάνατο, ενώ άλλο ένα τρίτο των ατόμων μένει παράλυτο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, παρακολούθησαν ασθενείς από 12 διαφορετικές χώρες - οι μισοί από τους οποίους έλαβαν θεραπεία με αλτεπλάση μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για κάθε 1.000 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο μέσα σε έξι ώρες από εγκεφαλικό επεισόδιο, πάνω από τους 36 θα είναι εντελώς ανεξάρτητοι και ικανοί να φροντίσουν τον εαυτό τους μετά το πέρας 18 μηνών, ενώ θα έχουν και λιγότερο πόνο.

Παρόλα αυτά όμως, το φάρμακο ενέχει τον κίνδυνο δυνητικά μιας θανατηφόρου αιμορραγίας στον εγκέφαλο την πρώτη εβδομάδα μετά τη θεραπεία για περίπου τρεις στους 100 ασθενείς. Για αυτό τον λόγο οι  εμπειρογνώμονες προειδοποιούν τους  ασθενείς και τις οικογένειές τους ότι πρέπει να σταθμίσουν τους κινδύνους, καθώς και τα πιθανά οφέλη πριν την λήψη του φαρμάκου.

"Κάποιος που είχε βιώσει ένα σημαντικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά του να ζει και να εργάζεται, καλό θα είναι να λάβει το φάρμακο, παρά τον κίνδυνο αιμορραγίας, ενώ ένας ασθενής ο οποίος είχε υποστεί ένα πιο μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο δεν τον επηρεάζει τόσο, καλύτερα να μην λάβει την θεραπεία με αλτεπλάση", τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Πίτερ Σάντερκοκ.