Μειώνονται τα ποσοστά θνησιμότητας των διαβητικών

Τα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών με διαβήτη παρουσιάζουν καθοδική τάση από τα μέσα της δεκαετίας του '90, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.  Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Diabetologia”,  από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανέβει από το 1.5 εκατομμύριο ασθενείς στα τρία εκατομμύρια.

Παρόλο που αυξάνονται οι ασθενείς με διαβήτη τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, στα μέσα της δεκαετίας του 1990,  τα άτομα με διαβήτη είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπασχαν από την νόσο. 

Μέχρι το 2009, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί , έχοντας 1,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Τα ευρήματα της μελέτης βασίστηκαν σε πληθυσμιακές βάσεις δεδομένων από το Οντάριο του Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των ετών 1996-2009. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά θνησιμότητας σε άτομα με διαβήτη -συμπεριλαμβανομένων των τύπων I και II - και σε υγιή άτομα. Στην ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κίνδυνος θανάτου για τα άτομα με διαβήτη το 1996 ήταν 114%, ενώ το 2009 το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 65%. Παράλληλα στη βάση δεδομένων του Οντάριο, το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε από 90% σε 51%.

Η μείωση του χάσματος θνησιμότητας παρατηρήθηκε σε όλους τους ενήλικες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα δύο φύλα Οι ερευνητές, εικάζουν ότι οι βελτιώσεις μπορεί να οφείλονται στην πιο επιθετική αγωγή, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της πίεσης του αίματος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και στην έγκαιρη διάγνωση.

"Με την κατάλληλη υποστήριξη των ασθενών με διαβήτη μπορούμε να μειώσουμε τις επιπλοκές της νόσου,  συμπεριλαμβανομένων των ακρωτηριασμών ή την απώλεια της όρασης", είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Τζόναθαν Βαλαμπχί,  διευθυντής κλινικής για την παχυσαρκία και τον διαβήτη στο ΕΣΥ της Αγγλίας.