Ο θηλασμός ευνοεί την ανάπτυξη του εγκέφαλου των μωρών

Ο θηλασμός ευνοεί την ανάπτυξη του εγκέφαλου των μωρών, σύμφωνα με νέα μελέτη

από το πανεπιστήμιο Brown. Ερευνητές εξέτασαν μέσω μαγνητικών τομογραφιών τον εγκέφαλο σε ένα δείγμα 133 παιδιών ηλικίας 10 μηνών έως 4 ετών. Η έρευνα διαπίστωσε ότι από την ηλικία των 2 ετών, τα βρέφη που είχαν θηλάσει αποκλειστικά για τουλάχιστον τρεις μήνες είχαν ενισχυμένη ανάπτυξη σε βασικά μέρη του εγκεφάλου σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν τραφεί αποκλειστικά με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος.

Η επιπλέον αύξηση ήταν ιδιαίτερα έντονη σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, τη συναισθηματική λειτουργία, και τη γνωστική λειτουργία. "Συγκρίνοντας τα μωρά που θηλάζουν και αυτά που δεν θηλάζουν , διαπιστώσαμε ότι η διαφορά στην ανάπτυξη του εγκέφαλου ήταν αρκετά υψηλή σε ποσοστά που αγγίζουν το 20-30%” ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Sean Deoni.

Στην συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα των απεικονίσεων με ένα σύνολο γνωστικών τεστ που έκαναν σε μεγαλύτερα παιδιά, από όπου φάνηκε ότι όσα θήλαζαν είχαν αυξημένη απόδοση στη γλώσσα, στην οπτική υποδοχή και την απόδοση ελέγχου.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις της διάρκειας του θηλασμού. Οι ερευνητές συνέκριναν τα βρέφη που είχαν θηλάσει για περισσότερο από ένα χρόνο με εκείνα που θηλάζουν λιγότερο από ένα χρόνο, και βρέθηκε ότι ενισχύεται σημαντικά η ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη που είχαν θηλάσει περισσότερο.

"Θα έλεγα ότι, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα στοιχεία, φαίνεται ότι ο θηλασμός είναι απολύτως ωφέλιμος και απαραίτητος", επεσήμανε ο  Δρ. Deoni.