Νέο πρόγραμμα ελέγχου “ύποπτων” γονιδίων για καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τον έλεγχο σχεδόν 100 "επικίνδυνων" γονιδίων σε ασθενείς με καρκίνο αναμένεται να ξεκινήσει στο Λονδίνο , το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το μέλλον της θεραπείας της νόσου. Πρόκειται για ένα τεστ, παρόμοιο με αυτό που οδήγησε την γνωστή ηθοποιό του Χόλιγουντ Αντζελίνα Τζολί στην διπλή μαστεκτομή.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν για να πάρουν οι ασθενείς στοχευμένα φάρμακα ή να αποφασίσουν πόσο μεγάλο μέρος του ιστού που βρίσκεται γύρω από τον όγκο πρέπει να αφαιρεθεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο γενετικός κώδικας ενός ατόμου είναι σαν ένα εγχειρίδιο οδηγιών για την κατασκευή και τη λειτουργία του σώματός του. Ωστόσο, μερικά ελαττωματικά γονίδια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει καρκίνο, όπως οι BRCA μεταλλάξεις γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 80%.

"Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εάν μια μετάλλαξη στο γενετικό σχεδιάγραμμα ενός ατόμου έχει προκαλέσει τον καρκίνο, καθώς επιτρέπει μία πιο εξατομικευμένη θεραπεία", επεσήμανε ο καθηγητής Ναζνίν Ραχμάν, επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος που αναμένεται να διενεργηθεί από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Νοσοκομείο The Royal Marsden Hospital του Λονδίνου.

Το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Illumina, αναζητά 97 γονίδια τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αυτή είναι μία πρώτη προσπάθεια για να καθιερωθεί ο γονιδιακός έλεγχος, ως ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας του καρκίνου. Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει ξεκινήσει μέχρι το 2014 σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών αρχικά.

"Αυτή η συναρπαστική πρωτοβουλία ελπίζω να βοηθήσει στο να ενσωματωθεί ο γενετικός έλεγχος στη συνήθη φροντίδα του καρκίνου από το σύστημα υγείας της κάθε χώρας, και ωφελήσει τους ασθενείς με καρκίνο, συνεισφέροντας σε μια πιο εξατομικευμένη φροντίδα", ανέφερε ο καθηγητής Πίτερ Τζόνσον.