Οι ρύποι των αυτοκινήτων παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα

Η εισπνοή των ρύπων του κινητήρα των οχημάτων αναστέλλει την προστατευτική δράση της “καλής” χοληστερίνης έναντι της “κακής” και ευθύνεται για την σκλήρυνση των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, τα σωματίδια των ρύπων είναι επικαλυμμένα με χημικές ουσίες που είναι ευαίσθητες στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν οξείδωση, καταστρέφοντας πρόωρα τα κύτταρα και προκαλώντας φλεγμονή στους ιστούς των αρτηριών, με αποτέλεσμα της σκλήρυνσης τους. Επίσης τα συστατικά των ρύπων φαίνεται να αλλάζουν την λιποπρωτείνη υψηλής πυκνότητας (HDL),  δηλαδή την “καλή” χοληστερίνη σε λιποπρωτείνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), την γνωστή  “κακή” χοληστερίνη.

Στη μελέτη, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του UCLA, διαπίστωσαν ότι μετά από δύο εβδομάδες έκθεσης σε εκπομπές ρύπων από οχήματα , τα ποντίκια εμφάνισαν οξειδωτική βλάβη στο αίμα και το ήπαρ - βλάβες που δεν αντιστράφηκαν μετά την επόμενη εβδομάδα από την παραλαβή φιλτραρισμένου αέρα.  Μετά την έκθεση οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος και  ιστών για να διαπιστωθεί αν οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της "καλής" χοληστερόλης, ήταν ακόμα άθικτες.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι πολλές από τις θετικές ιδιότητες της HDL είχαν τροποποιηθεί σημαντικά, καθώς τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στους ρύπους των οχημάτων είχαν μια πολύ μειωμένη ικανότητα να προστατευτούν έναντι της οξείδωσης και της φλεγμονής που προκαλείται από την "κακή" χοληστερόλη, από ό, τι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί μόνο σε φιλτραρισμένο αέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χωρίς την ικανότητα της HDL να αναστέλλει την LDL, η διαδικασία οξείδωσης μπορεί να τρέξει ανεξέλεγκτα. "Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι ρύποι του αέρα ενεργοποιούν την διαδικασία οξείδωσης, η οποία είναι ένας από τους μηχανισμούς που μπορεί να επιδεινώσει φραγμένες αρτηρίες και να οδηγήσει το άτομο σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο" , δήλωσε επικεφαλής της έρευνας Δρ Χεσούς Αραούγιο.