“ΕΛΠΙΔΑ”: Τρία νέα προγράμματα ζωής για παιδιά με καρκίνο

Μετά την Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, τον ξενώνα και το πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα, η “ΕΛΠΙΔΑ” επισημοποίησε σήμερα την θεμελίωση τριών νέων προγραμμάτων της. Όπως ανέφερε στην ομιλία της η Πρόεδρος της “ΕΛΠΙΔΑΣ” και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco, κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, το πρώτο από τα προγράμματα αυτά αφορά την δημιουργία τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Η τράπεζα αυτή όπως είπε θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες, να βρεθούν συμβατά μοσχεύματα μυελού για παιδιά που χρειάζονται μεταμόσχευση ενώ η διαδικασία αυτή πλέον θα είναι δωρεάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι γονείς έπρεπε να πληρώνουν 15.000 ευρώ για μόσχευμα από Τράπεζα της Ευρώπης και 30.000 ευρώ για μόσχευμα από Τράπεζα της Αμερικής. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, η Τράπεζα θα στεγάζεται στο ογκολογικό νοσοκομείο “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” , καθώς ήδη έχει εκπονηθεί αρχιτεκτονική μελέτη για διαμόρφωση των νέων χώρων. Όλο το κόστος αναλαμβάνει η “ΕΛΠΙΔΑ” η οποία θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο τους 100.000 εθελοντές, τα 5 πρώτα χρόνια. “Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά αλλά και ενήλικες, που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού από την Ελλάδα και το εξωτερικό”, τόνισε η κα. Μ. Β. Βαρδινογιάννη.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για παιδιά, όπου θα γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος , πνεύμονα, και νεφρών. Τα παιδιά που μέχρι τώρα μεταφέρονταν σε νοσοκομεία του εξωτερικού, θα μπορούν στο μέλλον να αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα, καθώς και με την σύμφωνη γνώμη του καθηγητή Ανδρέα Τζάκη, η “Ελπίδα” θα αναλάβει ένα μεγάλο μέρος του έργου αυτού. Πρόκειται για ένα απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί την εξειδίκευση του προσωπικού στο εξωτερικό για τουλάχιστον 2-3 χρόνια.

Το τρίτο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε αφορά τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας, με σκοπό την εξειδικευμένη έρευνα κατά του παιδικού καρκίνου. Στόχος του προγράμματος είναι να χορηγούνται για μεμονωμένες περιπτώσεις παιδιών συγκεκριμένες πρωτοποριακές θεραπείες, σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία διεθνώς. Όπως είπε κλείνοντας την ομιλία της η κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, “στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύεται το 80% των παιδιών με καρκίνο από όλη την Ελλάδα και από αυτό το ποσοστό 3 στα 4 παιδιά θεραπεύονται”.

Από την πλευρά τους ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξέφρασε τα ένθερμα συγχαρητήρια του αλλά και την ευγνωμοσύνη του στην κα. Μ. Β. Βαρδινογιάννη, και είπε ότι “Το έργο σας αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προσφοράς και μας διδάσκει”, προσθέτοντας ότι “υπάρχει ήδη ο χώρος που θα αναμορφωθεί για τις νέες δομές αλλά και το προσωπικό που θα σταλεί στο εξωτερικό για εκπαίδευση”.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Αγία Σοφία, Ε. Παπασάββας έκανε λόγο για έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας στο αγώνα των παιδιών με καρκίνο, και ανέφερε ότι στα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας του ογκολογικού νοσοκομείου έχουν νοσηλευτεί σε αυτό 7.000 παιδιά, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 37.000 ημερήσιες νοσηλείες. Τέλος χαρακτήρισε “ορόσημο” την υπογραφή αυτής της νέας σύνδεσης.