Η γεύση της μπύρας “εξιτάρει” τον εγκέφαλο

Μόνο η γεύση της μπύρας, χωρίς καμία επίδραση από το ίδιο το αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο που σχετίζεται με την επιθυμία και την ανταμοιβή, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Οι ερευνητές χώρισαν τους 50 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες όπου οι μισοί ήπιαν μπύρα και οι άλλοι μισοί ένα ενεργειακό ποτό που δίνεται στους αθλητές. Στην συνέχεια, κάνοντας σαρώσεις με τομογραφίες PET, οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα έκκρισης ντοπαμίνης στον εγκέφαλο στους συμμετέχοντες από την κάθε ομάδα. Οι σαρώσεις έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα στην έκκριση ντοπαμίνης μετά τη γεύση της μπύρας συγκριτικά με το ενεργειακό ποτό. Επιπλέον, τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά μεγαλύτερα μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν ένα οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού. Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuropsychopharmacology, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα πολύ μικρό δείγμα μπύρας , περίπου, 15 ml , δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την μπύρα χωρίς να έχουν την επίδραση του αλκοόλ.

 

"Πρόκειται για το πρώτο πείραμα σε ανθρώπους που δείχνει ότι μόνο η γεύση ενός αλκοολούχου ποτού μπορεί να προκαλέσει αυτή τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου" δήλωσε ο καθηγητής David Kareken και προσέθεσε ότι, η ισχυρότερη επίδραση στα άτομα με στενούς αλκοολικούς συγγενείς υποδηλώνει πως μπορεί να υπάρχει μια κληρονομική προδιάθεση για τον αλκοολισμό.

Παλαιότερες έρευνες, έχουν συνδέσει την έκκριση ντοπαμίνης με την κατανάλωση διαφόρων ναρκωτικών ουσιών, αλλά αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι, μόνο η γεύση μπορεί να εγείρει αυτόν τον νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο και να αυξήσει την επιθυμία για περαιτέρω κατανάλωση μπύρας.