Λίγο αλάτι και πολύ κάλιο, το μυστικό για να ρίξουμε την πίεση

Η καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο και η αποχή από την συντροφιά της... αλατιέρας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “British Medical Journal”.  Η πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ενώ φαίνεται να έχει θετική επίδραση τόσο στη νεφρική λειτουργία όσο και στα επίπεδα των ορμονών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει εκδώσει τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες για την ημερήσια πρόσληψη καλίου η οποία ανέρχεται στα 4γρ. και πάνω για τους ενήλικες.

Επιστήμονες από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, το Imperial College του Λονδίνου και την Ιατρική Σχολή του Warwick, μελέτησαν στοιχεία από παλιότερες έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί σε δείγμα περίπου 128.000 υγιών συμμετεχόντων. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι, η κατανάλωση 3-4 γρ. καλίου ημερησίως μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες κατά 24%.

Μια ξεχωριστή μελέτη για την πρόσληψη αλατιού, με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Wolfson της Προληπτικής Ιατρικής και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, ανέλυσε τα αποτελέσματα από 34 προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέτρια μείωση της πρόσληψης αλατιού για τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες προκάλεσε σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης. "Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά μέσο όρο διαιτητική πρόσληψη αλατιού μας είναι 9,5γρ. Στόχος είναι να μειωθεί στα 6γρ και εάν είμαστε πολύ προσεκτικοί μπορούμε να πιάσουμε τις συνιστώμενες ποσότητες των 5γρ ημερησίως. Ωστόσο αυτό φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο λόγω του ύψους του αλατιού που ήδη είναι κρυμμένο στα τρόφιμα που αγοράζουμε” όπως δήλωσε ο καθηγητής Γκράχαμ Μακγκρέγκορ.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό να αυξήσουμε τη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε κάλιο ενώ ο συνδυασμός την αύξησης του καλίου και μείωσης του αλατιού έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.