Η τηλεόραση δεν “βλάπτει” τα παιδιά

Οι ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή την οθόνη του υπολογιστή έχουν κατηγορηθεί για προβλήματα συμπεριφοράς και κοινωνικότητας στα παιδιά, ωστόσο μία νέα μελέτη έρχεται να διαψεύσει αυτή την άποψη.

Ερευνητική ομάδα από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Γλασκόβης, μελέτησε 11.000 μαθητές του δημοτικού σχολείου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι λάθος να συνδέουμε την κακή συμπεριφορά των παιδιών με την πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Από την άλλη υποστηρίζουν ότι συνήθως η συμπεριφορά των γονιών ευθύνεται για τα προβλήματα που εμφανίζουν τα παιδιά. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός στις ώρες που τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση καθώς εάν περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά από μία οθόνη, δεν έχουν χρόνο για παιχνίδι με φίλους ή για διάβασμα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Diseases in Childhood, περίπου τα 2/3 των 5χρονων παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα έβλεπαν τηλεόραση 1-3 ώρες την ημέρα, το 15% των παιδιών πάνω από 3 ώρες την ημέρα και μόνο το 2% δεν έβλεπε καθόλου τηλεόραση. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά που έβλεπαν τηλεόραση πάνω από 3 ώρες την ημέρα είχαν μια μικρή πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς μετά την ηλικία των 7 ετών, όπως να λένε ψέματα, να μπλέκονται σε καβγάδες ή να φοβερίζουν τα άλλα παιδιά.

"Δεν βρήκαμε καμία επίδραση ανάμεσα στο χρόνο παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων και τα συμπεριφοριστικά και κοινωνικά προβλήματα που εξετάσαμε, παρά μια πολύ μικρή επίδραση κυρίως στα προβλήματα συμπεριφοράς. Ο περιορισμός του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση είναι απίθανο να βελτιώσει τη ψυχοκοινωνική προσαρμογή των παιδιών", ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Άλισον Πάρκερς

Παρόλα αυτά, οι παιδίατροι συνιστούν τα παιδιά να μην βλέπουν πάνω από 2 ώρες την ημέρα τηλεόραση και τα προγράμματα που θα παρακολουθούν να είναι επιμορφωτικά και μη βίαια.