Περισσότερος καφές, λιγότερα τροχαία!

Η καλύτερη συντροφιά για τους οδηγούς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις, είναι μια κούπα καφέ, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τροχαίου, σύμφωνα με νεότερη επιστημονική μελέτη. Αυστραλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, μελέτησαν 530 οδηγούς βαρέων οχημάτων οι οποίοι είχαν προσφάτως εμπλακεί σε τροχαίο και 517 συναδέλφους τους οι οποίοι δεν είχαν κανένα τροχαίο κατά το τελευταίο 12μηνο. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην “Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση”, ο καφές και άλλα ροφήματα με καφεΐνη φαίνεται να σχετίζονται με την μείωση του κινδύνου για εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα καθώς η καφεΐνη κρατά τους οδηγούς σε εγρήγορση. 

Όπως κατέδειξαν οι επιστήμονες, πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων έπιναν ροφήματα με καφεΐνη καθώς οδηγούσαν ενώ από αυτούς το 50% το έκανε με σκοπό να μείνουν ξύπνιοι στο τιμόνι. Οι οδηγοί αυτοί διέτρεχαν κατά 63% μικρότερο κίνδυνο να εμπλακούν σε τροχαίο, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ροφήματα με καφεΐνη.  Το εύρημα αυτό ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο τροχαίου, όπως η ηλικία των οδηγών τα χιλιόμετρα που διένυε κάθε οδηγός, η οδήγηση τη νύχτα και η διάρκεια του ύπνου. 

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι οδηγοί οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε τροχαία κατά την τελευταία πενταετία, διέτρεχαν κίνδυνο αυξημένο κατά 81% να πάθουν και άλλο. Επίσης

το 70% των οδηγών είπαν πως... “έπαιρναν” έναν υπνάκο, όταν ένιωθαν κουρασμένοι γεγονός που προτείνεται ως μέσο πρόληψης από την οδική ασφάλεια.  

“Όταν κάποιος οδηγεί κουρασμένος αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες τροχαίου, γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε τους οδηγούς να ξεκουράζονται αρκετά πριν καθίσουν πίσω από το τιμόνι”, δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών.