Εξωσωματική…με την μέθοδο των τριών!

Ένα βήμα πιο κοντά στην εξωσωματική γονιμοποίηση με “τρεις γονείς” βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση στο αν είναι ηθικά αποδεκτό και ασφαλές να δημιουργηθούν έμβρυα με το γενετικό υλικό τριών ανθρώπων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εξωσωματική γονιμοποίηση με το γενετικό υλικό τριών ανθρώπων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή γέννησης παιδιών με κληρονομικά νοσήματα που οφείλονται σε ελαττωματικά μιτοχόνδρια.
 
Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικοί βιολογικοί σταθμοί που τροφοδοτούν με ενέργεια κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού. Σήμερα περίπου ένα στα 200 παιδιά γεννιούνται με ελαττωματικά μιτοχόνδρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, καρδιακή ανεπάρκεια, αδυναμία των μυών ακόμα και σε θάνατο σε ακραίες περιπτώσεις. 
 
Στόχος της υπό μελέτης “τεχνικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τρεις γονείς” είναι να αποφευχθεί η μεταφορά ελαττωματικού μιτοχρονδριακού DNA από τη μητέρα στο έμβρυο. Η τεχνική βασίζεται στην μεταφορά του γενετικού υλικού από ελαττωματικό ωάριο της μητέρας, σε ένα ωάριο μιας δότριας με υγιή μιτοχόνδρια. “Είναι σαν αλλάζουμε τους κρόκους σε δύο τηγανητά αυγά”, τόνισαν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.
 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εφαρμόζοντας τεχνικές εξωσωματικής με δύο ωάρια θα μπορούσαν να αποτρέψουν τυχόν σφάλματα στο DNA του εμβρύου. 
 
“Πρόκειται για μία γενετική τροποποίηση του ωαρίου, ένα πεδίο που ακόμα είναι ανεξερεύνητο. Μόλις τα καταφέρουμε θα είμαστε ευτυχείς για αυτό το επίτευγμα”, δήλωσε η καθοδηγήτρια Λίζα Ζαρντίν από τον Οργανισμό Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας. 
 
Πάντως οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι πολύ νωρίς για την εφαρμογή της μεθόδου στην κλινική πράξη, κάτι το οποίο ακόμη και αν είναι τεχνικά εφικτό θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον επιτραπεί η γέννηση μωρών με DNA από τρεις γονείς.