Ανάσα..ζωής

Ένα γρήγορο και απλό τεστ αναπνοής μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του στομάχου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Ερευνητές από το Ισραήλ και την Κίνα βρήκαν ότι το υπό δοκιμή τεστ είναι ακριβές σε ποσοστό 90% στην ανίχνευση της νόσου και ικανό να διακρίνει τον καρκίνο, από άλλες παθήσεις του στομάχου.
 
Σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό "British Journal of Cancer" το τεστ μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση και να επιταχύνει σημαντικά τη διάγνωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Σήμερα, οι γιατροί  κάνουν διάγνωση του καρκίνου του στομάχου με βιοψία παίρνοντας δείγμα από το στομάχι με την βοήθεια ενδοσκοπίου και κάμερας που εισάγεται από το στόμα του ασθενούς. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χοσάμ Χαϊκ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ δοκίμασαν το τεστ σε 130 ασθενείς, εκ των οποίων 37 είχαν καρκίνο, 32 έλκος και οι 61 άλλα στομαχικά προβλήματα. Το τεστ κατάφερε να εντοπίσει εννέα στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου. 
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο τεστ αναγνωρίζει την χαρακτηριστική οσμή που αναδίδει ο καρκίνος του στομάχου, η οποία είναι μοναδική στην αναπνοή του κάθε ασθενή. Επίσης το τεστ μπορεί να διαγνώσει την διαφορά ανάμεσα στο πρώιμο και το προχωρημένο στάδιο του καρκίνου. Ανάλογα τεστ αναπνοής δοκιμάζονται επίσης για άλλες μορφές καρκίνου , καθώς και για άλλες ασθένειες, ακόμα και για το άγχος.
 
Ήδη οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει μια μεγαλύτερη μελέτη σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για να διαπιστωθεί η αξιοπιστία του νέου αυτού τεστ. “Τα αποτελέσματα αυτή της τελευταίας μελέτης είναι άκρως ελπιδοφόρα για το μέλλον, ωστόσο χρειάζεται μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα”, δήλωσε η Κέιτ Λόου, μέλος της ερευνητικής ομάδας.