Αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα διατρέχουν οι παχύσαρκοι

Το γονίδιο που σχετίζεται με την παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος, μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές δερματικού καρκίνου, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. Επιστήμονες από τον οργανισμό Cancer Research UK και το Πανεπιστήμιο του Leeds εξέτασαν το DNA από 73.000 εθελοντές, οι 13.000 εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο του δέρματος.

Όσοι εξ αυτών έφεραν μία συγκεκριμένη μεταλλαγή του γονιδίου FTO, διέτρεχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κακόηθες μελάνωμα, σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Nature Genetics".

"Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο γονίδιο της παχυσαρκίας, συσχετίζεται με το μελάνωμα, ενώ έχει ήδη συσχετισθεί με πολλές ασθενείς. Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι ένα στο μέλλον θα βρεθεί σύνδεση και με άλλα νοσήματα", δήλωσε ο δρ Μαρκ Άιλς, από την Ομάδα Επιδημιολογίας Καρκίνου του Ιδρύματος Μοριακής Ιατρικής του Leeds.

Όταν παλαιότερα οι επιστήμονες είχαν ασχοληθεί με την μελέτη του γονιδίου  FTO, κατέδειξαν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και την ρύθμιση της όρεξης και κατ επέκταση με το βάρος του σώματος και την παχυσαρκία. "Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα δεν γνωρίζουμε αρκετά για το τι ακριβώς προκαλεί το γονίδιο αυτό", τόνισαν οι επιστήμονες.

Η δρ Τζούλι Σαρπ, από τον οργανισμό Cancer Research UK επεσήμανε ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι πολύ πρώιμα , όμως εάν  επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν νέους στόχους για την επινόηση φαρμάκων εναντίον του κακοήθους μελανώματος. "Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε από το κακόηθες μελάνωμα, είναι να αποφεύγουμε την υπερέκθεση στο ήλιο και την ηλιοθεραπεία. Ένα ηλιακό έγκαυμα , ακόμα και μια φορά στα δύο χρόνια μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος", συμβούλευσε η δρ. Σαρπ.