Ένα αμινοξύ από φύκια προστατεύει τη μνήμη των ηλικιωμένων

Ένα νέο χρήσιμο "όπλο" για την προστασία της μνήμης σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ήπιας έως μέτριας βαρύτητας νόσο Αλτσχάιμερ φαίνεται πως είναι η ομοταυρίνη, ένα αμινοξύ που υπάρχει σε ορισμένα είδη θαλάσσιων φυκιών και κυκλοφορεί στην αγορά με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής.

"Η ομοταυρίνη έχει μεγάλη ομολογία με την ταυρίνη που αποτελεί ένα από τα πλέον άφθονα ελεύθερα αμινοξέα στον εγκέφαλο. Πιθανόν λόγω αυτής της ομολογίας η ομοταυρίνη εμπλέκεται σε διάφορα βιολογικά μονοπάτια και κατέχει κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες. Είναι ο μοναδικός αναστολέας της συσσώρευσης του αμυλοειδούς που έφτασε σε επίπεδο κλινικών μελετών φάσης ΙΙΙ για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. " αναφέρει η καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, σε ανακοίνωσή της στο 8ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η κ.Τσολάκη, έχει βρεθεί ότι η ομοταυρίνη προστατεύει από τη νευροτοξικότητα του β αμυλοειδούς , (μιας τοξικής πρωτεϊνης η συσσώρευση της οποίας στον εγκέφαλο αποτελεί χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ) και πιθανά από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται στο DNA των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ έδειξαν ότι η ομοταυρίνη είναι ασφαλής και καλά ανεκτή σε μακροχρόνια χορήγηση, συγχορηγείται με αντιανοϊκά φάρμακα χωρίς να παρατηρούνται αξιοσημείωτες μεταβολές στις κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις του ασθενούς, επιβραδύνει την ατροφία του ιπποκάμπου και μειώνει τα επίπεδα του αμυλοειδούς πεπτιδίου Αβ42 στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, με δοσοεξαρτώμενο τρόπο.