Δεκαεννέα θάνατοι από τη γρίπη στην Ελλάδα

Τους 19 έφτασαν οι θάνατοι από τη γρίπη στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Τα σοβαρά κρούσματα της νόσου έφτασαν τα 61, ενώ συνολικά 55 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα περισσότερα θύματα της γρίπης ήταν χρόνιοι ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από σοβαρά προβλήματα υγείας. Ανάμεσά τους και ανεμβολίαστοι ασθενείς, οι οποίοι παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δε φρόντισαν για τον έγκαιρο εμβολιασμό τους.

Οι περισσότεροι από τους 19 θανάτους που έχουν καταγραφεί οφείλονται στον πανδημικό υπότυπο ιού γρίπης Α (Η1Ν1), γνωστή και ως γρίπη των πτηνών.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν είναι κυρίως οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1) και σε πολύ μικρό ποσοστό ο τύπος Β, τα οποία καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ωστόσο ορισμένα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές  - που μπορούν πάντως να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Σε κάθε περίπτωση, για την αποφυγή των επιπλοκών, είναι καλό οι ασθενείς να λαμβάνουν έγκαιρα αντιική αγωγή.