Εγκεφαλικά κύτταρα…επιζώντες!

Η ικανότητα του εγκεφάλου να αυτο-θωρακίζεται απέναντι στην ζημιά που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει μέσο δημιουργίας μια νέας αποτελεσματικότερης θεραπείας, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Για πρώτη φορά ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν και εξήγησαν το μηχανισμό ορισμένων ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων, να μπορούν να επιβιώνουν χωρίς οξυγόνο μπαίνοντας σε “safe mode” όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. 
 
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκεφαλικού είναι έναν αγώνας ενάντια στο χρόνο, καθώς τα αντιθρομβωτικά φάρμακα που χορηγούνται αμέσως μετά την άφιξη του ασθενή στο νοσοκομείο μπλοκάρουν την ροή του αίματος και παράλληλα την μεταφορά οξυγόνου στα εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία αργά ή γρήγορα “πεθαίνουν”. Ωστόσο , σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν κάποια κύτταρα κοντά στην περιοχή του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο τα οποία παρ όλες τις προβλέψεις καταφέρνουν και παραμένουν “ζωντανά”. 
 
Σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, φάνηκε ότι αυτά τα κύτταρα...επιζώντες, παράγουν μια πρωτεΐνη , την αμαρτίνη, η οποία αναγκάζει τα κύτταρα κρατήσουν αποθέματα ενέργειας και να μην παράξουν άλλες πρωτεΐνες. Όταν οι ερευνητές, μπλόκαραν την παραγωγή αμαρτίνης τα κύτταρα αυτά πέθαναν όπως ακριβώς τα υπόλοιπα. “Δείξαμε για πρώτη φορά πώς ο εγκέφαλος έχει μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να αυτό-προστατευτεί και να διατηρήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα ζωντανά”, τόνισε ο καθηγητής Άλαστερ Μπούτσαν. Ο στόχος των επιστημόνων είναι να βρεθεί ένα φάρμακο, που να δρα με την ίδια λογική έτσι ώστε να χορηγείται άμεσα στο ασθενοφόρο. Έτσι θα κερδίζουν χρόνο οι γιατροί ώστε να χορηγούν τα θρομβολυτικά στο νοσοκομείο. “Στο μέλλον, θα προσπαθήσουμε να παράξουμε την πρωτεΐνη αυτή και σε άλλα εγκεφαλικά κύτταρα, έτσι ώστε να μειώσουμε την ζημιά που προκαλείται στον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό επεισόδιο”, κατέληξε ο δρ. Μπούτσαν.