Ρόλο – κλειδί η διατροφή στην εμφάνιση ακμής

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην εμφάνιση όσο και την θεραπεία της ακμής, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Πάνω από 17 εκατομ. Αμερικανοί ταλαιπωρούνται από την ακμή, κυρίως κατά την διάρκεια της εφηβείας και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους. Παλιότερες μελέτες είχαν συνδέσει την εμφάνιση της ακμής με διαιτητικές επιλογές όπως η ζάχαρη, η σοκολάτα και τα λιπαρά,  αλλά μελέτες που έγιναν γύρω στην δεκαετία του ’60 διαχώρισαν την διατροφή από την εμφάνιση της ακμής.
 
"Πρόσφατα οι δερματολόγοι, και οι κλινικοί διαιτολόγοι επανεξέτασαν την σχέση διατροφής- ακμής, και εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον ρόλο την διατροφής ως μέσο θεραπείας για την ακμή", τόνισε η δρ. Τζένιφερ Μπαρις, από το Πανεπιστήμιο New York Medical College. Από τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου φάνηκε ότι  οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της ακμής.
 
Μάλιστα η έρευνα δεν έδειξε μόνο ότι τα τρόφιμα αυτά μπορούν να προκαλέσουν την ακμή, αλλά ακόμα να την επηρεάσουν και να επιδεινώσουν την κατάσταση. “Η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να λάβει υπόψιν τα ευρήματα της μελέτης, καθώς η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία κατά της ακμής. Προσωρινά, η καλύτερη λύση είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση σε κάθε ασθενή με ακμή και η σωστή συμβουλευτική παρέμβαση όσον αφορά την διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει”, κατέληξαν οι ειδικοί.